• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyilvánosak lesznek az orvosoknak adott támogatások

Lapszemle Forrás: vg.hu

Jövőre már név szerint is közzétehető, hogy melyik cég, kinek milyen konferencia-részvételét finanszírozta.

Már csaknem 4 milliárd forinttal támogatták tavaly a gyógyszer- és orvostechnikai cégek a magyarországi szakmai rendezvényeket, illetve az orvosok részvételét ilyeneken. Az Európai Gyógyszergyártók és Egyesületek Szövetségének (EFPIA) transzparenciakódexe szerint legkésőbb 2016 januárjától minden tagvállalatnak, így a Magyarországon működő innovatív gyártóknak is nyilvánosságra kell hoznia az orvosokkal és az egészségügyi intézményekkel kötött szerződéseik legfontosabb adatait - írja a Világgazdaság Online.

Az érintett gyógyszeripari vállalatok már 2014 utolsó negyedévétől kezdve tájékoztatják erről a velük kapcsolatban álló orvosokat és kórházakat, akik, illetve amelyek az új szerződéseket már ennek ismeretében írták alá – tudta meg a lap az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatójától. Némethi Erika jelezte: a nyilvánosságra hozandó adatok négyötöde a klinikai gyógyszervizsgálatokra fordított költéseket tartalmazza majd, ezeket összesítve teszik közzé. A fennmaradó egyötöd nagyobbik része olyan tételekről szól, amelyeket orvosi szervezetekkel és vállalkozásokkal kötött szerződés alapján fizettek ki, főleg előadásokért, tréningekért. Ezeket az összegeket a szervezetek vagy vállalkozások neve alatt hozzák nyilvánosságra. Csupán a fennmaradó, igen csekély hányad az orvosok konferencia-részvételére fordított támogatás, amit akkor lehet az orvos nevével nyilvánosságra hozni, ha az illető írásban hozzájárul.

Az eddigi visszajelzések alapján a doktorok többsége számára ez elfogadható – mondta Némethi Erika –, mert ők is úgy vélik: nagyobb probléma, ha valaki nincs tisztában az új terápiákkal és technológiákkal, mint az, hogy az alacsony orvosi fizetések miatt csak gyógyszergyári támogatásból tud részt venni külföldi szakmai továbbképzéseken, konferenciákon.

A gyógyszeripari költések közül a szakmai rendezvényekhez nyújtott támogatások Magyarországon egyedülálló módon már 2012 második felétől nyilvánosak, azokat az Országos Gyógyszerészeti Intézet teszi közzé saját honlapján. A nemcsak a gyógyszer-, hanem az orvostechnikai cégek által nyújtott szponzorációt is tartalmazó adatokból kiderül: évente több száz egészségügyi tanfolyam, konferencia, szimpózium, ülés és vándorgyűlés megrendezéséhez, illetve az azon való részvételhez nyújtanak anyagi segítséget orvosoknak, intézményeknek és szakmai társaságoknak a cégek, Budapesttől Isztambulon át egészen Dél-Koreáig. Csak a tavalyi támogatások összértéke megközelítette a 4 milliárd forintot, az eddig nyilvánosságra hozott összes támogatás pedig csaknem ennek a kétszeresére rúgott – vannak köztük néhány ezer forintos és milliós tételek is.

A teljes cikk itt olvasható