• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyitott kapukat döngetnek azok, akik a szülészet újranyitását kérik

Lapszemle 2023.02.27 Forrás: bama.hu
Nyitott kapukat döngetnek azok, akik a szülészet újranyitását kérik

Aki az orvoshiányt meg tudja oldani, jöjjön, jelentkezzen, de ilyen még nem volt. Ezern nem segít a petíció.

Petíciót indított egy mohácsi magánszemély a kórház szülészeti osztályának újranyitásáért, a világhálón fellelhető kezdeményezéshez eddig csaknem 1700-an csatlakoztak. Dr. Csizmadia Csaba, Mohács alpolgármestere, a Mohácsi Kórház főigazgatója előbbi minőségében felszólalva a legutóbbi képviselő-testületi ülésen a szakorvoshiány okairól - számolt be róla a bama.hu.

Nyolc hónappal ezelőtt, május végén jelentették be szakorvoshiány miatt az osztály működésének ideiglenes szüneteltetését, azóta a szülészeti eseteket együttműködési megállapodás alapján a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán látják el. Ugyanakkor a nőgyógyászati járóbeteg-ellátás, a várandósgondozás, a progresszív ellátási szintnek megfelelő nőgyógyászati műtétek, valamint a nőgyógyászati készenléti ügyelet a továbbiakban is a Mohácsi Kórházban volt elérhető - emlékeztet a lap.

Nem tettünk le arról a szándékunkról, hogy az osztályt újraindítsuk. Hetente egyeztetünk a klinikával, folyamatos az álláshirdetésünk és tárgyalunk kollégákkal, sőt szakemberlakást is igyekszünk biztosítani. Az önkormányzatunk mindig is segítőkészen állt a probléma megoldásához, amit ezúton is hálásan köszönök, de a jelenlegi körülmények mellett az osztály működése nem lehetséges, már csak azért sem, mert senkit nem teszünk ki annak a veszélynek, hogy az orvoshiány vagy a szakemberek, dolgozók túlhajszoltsága, fáradtsága miatt valamilyen károsodás érje gyermekét, unokáját, hozzátartozóját! - mondta a főoigazgató, hozzátéve, a törvényi, jogi szabályozás sem teszi lehetővé, hogy ilyen mértékű túlmunkára kényszerítsenek bárkit is.

Csizmadia Csaba hozzátette, az is kérdés, a „szüneteltetés” meddig tartható fenn. Egy év elteltével el kell gondolkozni azon, amennyiben nem tudnak változást elérni, hogy mit tudnak helyette kínálni, ami a lakosság érdekét szolgálja. Olyan szolgáltatás fejlesztése is szóba jön – például az egynapos sebészet – amelyhez minden feltétellel rendelkeznek, van kapacitásuk, amely sok betegen segítene, nagy az igény és rövidítené egyes műtéti előjegyzések várakozási idejét, várólistáit. Egyelőre azonban az elsődleges céljuk az osztály megnyitása.