• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nyugdíjban a főorvos

Lapszemle Forrás: feol.hu

A népegészségügyi szakigazgatási szervnél rendezett karácsonyi ünnepségen köszöntek el Lencsés Gyöngyitől.

A főorvos a járványügy országosan elismert szakembere. Karácsonyi ünnepséget tartottak a Fejér megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. Müller Cecília igazgató főorvos elmondta, hogy sikeresek voltak az idei szakmai napok. A nemdohányzók védelmében hozott rendelkezések betartására Budapest után Fejérben volt a legtöbb ellenőrzés. Működik a pollencsapda, sikeres volt az óvodások körében indított pályázat. A mammográfiai emlőszűrésen a részvételt 53 %-ról sikerült 69-re emelni. A védőoltások terén élenjáró a megye, és sikeresek voltak a kistérségi intézetek számára rendezett továbbképzések – számol be róla a feol.hu portálja.

Januártól járási keretekben működik a népegészségügyi szolgálat, ami a tartalmi munkát nem érinti, csak az illetékességi területeket – jelentette ki Dorkota Lajos a megyei kormányhivatal vezetője, aki a dolgozóktól további elkötelezett munkát kért, ígérve, hogy biztosítani igyekeznek hozzá a feltételeket.

Az ünnepség keretében elbúcsúztatták a nyugállományba vonuló Lencsés Gyöngyi főorvost. Mint jelenlegi főnöke, Almásy Ferenc kistérségi tisztifőorvos elmondta, 22 évig vezette a a megyei ÁNTSZ (és jogelődje) járványügyi osztályát, majd egy év nyugdíjban töltött idő után négy évig a kistérségi járványügyi csoportot. Közreműködött országos járványügyi módszertani levelek kidolgozásában, illetve az is a nevéhez köthető, hogy új eljárással történik az oltóanyagok tárolása, kiszállítása, megelőzve az országos ajánlásokat - méltatta a főorvos asszony tevékenységét Müller Cecília is és Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató főorvosa.

A főorvos asszonyt a megye lakosai nevében Törő Gábor, a megyei önkormányzat elnöke köszöntötte, aki egy emléklapot, valamint a megye ezüst érmét adott át - további jóegészéget kívánva a nyugállományba vonuló főorvosnak, aki a munkatársaitól is kapott ajándékot.

A főorvos asszony elmondta, 35 évet töltött a pályán és úgy belefelejtkezett a munkájába, hogy elvesztette az időérzékét is. A járványügy mindíg is nagyon foglalkoztatta. Mint mondja, új betegségek tünnek fel és régiek bukkannak elő újra. Ha valamilyen ismert betegség esetében nincs meg a lakosság 90 %-os oltottsága, akkor az újra járványt okozhat. Ráadásul az emberek szabad mozgása, utazásai a földrészek között újabb járványügyi veszélyforrást jelenthetnek itt a 21. században is. A szakmai kihívás nem csökken – emelte ki a szakember.

Legolvasottabb cikkeink