• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyugtatókból félmillió dobozzal több fogyott a járvány alatt

Lapszemle 2022.02.03 Forrás: növekedés.hu
Nyugtatókból félmillió dobozzal több fogyott a járvány alatt

Nagyon ritka a fiatalok körében a kokain, mert nagyon drága, ennél valószínűleg gyakoribb a nyugtatók, szorongásoldók szedése.

Indokolt esetben, meghatározott betegségeknél engedélyezni kell a kannabisz orvosi célú felhasználását, később pedig a marihuána dekriminaizálásáról, sőt esetleg a legalizálásáról is el kell kezdeni a vitát – állítja Zacher Gábor. A drogok közül jelenleg a szintetikus marihuána-származékok a legveszélyesebbek, a járvány alatt ugyanakkor a szorongásoldókból is félmillió dobozzal több fogyott - mondta el a növekedés.hu-nak adott interjúban.

Régóta lobbizik a marihuána gyógyító célú engedélyezéséért, de mi az érv az általános fogyasztás mellett?

Jelenleg nem szól emellett egyetlen érv sem, de nem is azt mondtam, hogy holnaptól bárhol, szabadon lehessen marihuánát árusítani. A jelenlegi helyzetben én abszolút ellene vagyok a kannabisz legalizációjának, de annak is, hogy minden maradjon örökre úgy, ahogyan van, mert csak. A kulcsszó a fokozatosság, lépésről lépésre juthatnánk el, ha egyáltalán, a legalizálásig.

Az első lépés, és e mellett már valóban nagyon régóta kardoskodom, az orvosi marihuána bevezetése. Ennek a létjogosultságát ugyani szakmai evidenciák támasztják alá.

Milyen betegségeknél használják már a marihuánát?

A kemoterápiás kezelést követően kialakuló hányinger csökkentésétől kezdve bizonyos speciális epilepszia-szindrómákon át egyes gyulladásos bélbetegségekig, AIDS-eseknél étvágyjavításra, egyes speciális fájdalmak csillapítására alkalmazzák, sokféle területen. Komoly szabályokkal kell körülbástyázni a felhasználást, ebben sok ország például szolgálhat számunkra.

Ha viszont ragaszkodunk ahhoz a dogmához, hogy a marihuána kábítószer, ezért az orvosi felhasználásáról még vitát sem lehet nyitni, akkor én javasolnám, hogy töröljünk a kezelési repertoárból minden olyan pszichotróp anyagot, ami szintén rajta van a kábítószerlistán, mondjuk a morfiumot.

Nem ritka, hogy a természetes kannabiszt nagy hatáserősségű szintetikus kannabinoidokkal keverik, emiatt már több riasztást is kiadtak Európában. Egy laikus használó hogyan ismerheti fel a veszélyt?

Mindenképpen gyanús, ha nagyon olcsón kínálnak egy füves cigit, mondjuk, 200-250 forintért, ami nagyjából a tizede a jelenlegi valós árnak.  De, persze az ár sem biztosíték, annyiféle drog van ma már, amit a naiv szerhasználónak eladhatnak. Amikor én kezdtem a pályámat, vagy mondjuk akár csak 10 éve, mi volt? Marihuána, heroin, amfetamin, ecstasy, néhány LSD-használó, varázsgombás, és volt az elit, a kokainisták. S mi van ma? Legalább 800 féle szer szerepel a kábítószerlistán. (...)

Városi legenda, hogy Magyarországon is egyre nagyobb divat a vállalkozók, menedzserek, politikusok körében a kokainhasználat?

Nem.

Bővebben?

A kokainfogyasztás mindig is egy sötét ló volt, mert a legdrágább drogról van szó, amit csak egy viszonylag szűk kör engedhet meg magának. (A kokain grammjának átlagára jelenleg Európában 18 és 30 ezer forint között mozog. – a szerk.) Ennek az elitnek a tagjai pedig általában megbízható csatornákon keresztül szerzik be az anyagot, az esetleges drogproblémáikkal pedig magánintézményekhez fordulnak, nem az állami addiktológiákra mennek.

Továbbiak a teljes interkúban