• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Oktató kórház: Kaposi-tudás az orvosképzésben

Lapszemle Forrás: Somogyi Hírlap

Megújította az oktatókórházi együttműködést szerdán Kaposváron a Kórház és az egyetem.

Megújította az oktatókórházi együttműködést szerdán Kaposváron a Kaposi Mór Oktató Kórház és a Pécsi Tudományegyetem (PTE). A megállapodást Bódis József rektor és Repa Imre főigazgató írta alá. A pécsiek réztáblája előkelő helyre került.

Megsárgult az egykori dokumentum, és megkopott a kapcsolat tartalma is, ezért az általános orvostudományi kar (ÁOK) annak megújítása, hatékonyabbá tétele mellett döntött, és fogadókészségre talált erre a Kaposi Mórban. Ez derült ki a kaposvári eseményen, ahová a régióban elsőként látogatott a pécsi egyetemvezetés. Ez a gesztus a magas kvalitásokat felmutató kórháznak is szólt, melynek sebészetén az egyébként csurgói születésű pécsi rektor töltötte a gyakorlatát, de benne volt az is, hogy az orvostanhallgatók között a mai napig sok a somogyi – írja a Somogyi Hírlap – online.

Alkalmasak vagyunk a feladatra – húzta alá köszöntőjében Oláh Tibor kaposvári orvos-igazgató a szerdai ünnepségen az oktatókórházi minősítésről. A 13 milliárdos tömbkórházi beruházás helyszínén utalt arra is, hogy a durván a felénél járó teljes építkezéssel bárhol a világban megállná a helyét a létesítmény. Szakmailag is, mondta, sorolva a számokat: az 1260 ágyas, benne 812 aktív ágyas kórház 28 osztályon 40 profilban, és 136 rendelésen gyógyít. Az 1105 szakdolgozó mellett 140 nondoktor, vagyis felsőfokú egészségügyi diplomás áll alkalmazásukban. A 371 orvost 22 rezidens és 48 szakorvosjelölt segíti, ami az utánpótlásra nézve pozitív adat. A 36 tudományos fokozat mellett 13 PhD-hallgatóval és 12 professzori címmel büszkélkedhetnek. Az idegen nyelvű tudományos és szerzői munka is elismerésre méltó. Mindezzel nem versenytársai Pécsnek, hanem a jelen „furcsa szervezési és finanszírozási körülményei között": segítségei – tette hozzá az orvos-igazgató.

Bódis József kiemelte, nem sok felsőoktatási képzés kecsegtet sikerrel, az orvosképzés ezek közé tartozik. A pécsi-kaposvári együttműködés az elmúlt időszakban nem volt problémamentes, hektikussá vált, ami mindkét fél érdekében összehangoltabbá tesznek – tette hozzá a rektor.

Miseta Attila, az ÁOK dékánja szerint hányattatott sorsú ágazatban működnek, ezért sokat várnak attól, hogy az egyetemük második orvos-rektorával az orvostudományi oktatás és a betegellátás gondjaira is válaszokat lehet találni. A rendszerváltást követően elsorvadt oktatókórházi együttműködések életre keltése egy lehet ezek közül. Az élettudományok oktatása, tette hozzá, minden más szakterületnél jobban igényli a mester-tanítvány viszonyt. Mert a gyógyítótudás nagy részét nem lehet szakkönyvekből elsajátítani. A magyar orvosutánpótlás biztosítása a cél, és egy olyan időszakban, amikor az egészségügy válságspirálba került, az orvosszakma leértékelődött. Lokális probléma, hogy méltatlanul kevés kutatási-fejlesztési forrás érkezik a régióba, ezért a politikának, a szakmának van mit ledolgoznia – emelte ki Miseta Attila.

Repa Imre: puhul a reform