• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Orbán keresi Réthelyi utódját

Lapszemle Forrás: Népszabadság - Magyar Nemzet - MTI

Akárki lesz is az új miniszter, az szinte bizonyos, hogy „az államtitkárok névtábláját lecserélik".

Már két hete keresi Réthelyi Miklós utódját Orbán Viktor - értesült a Népszabadság. A miniszterelnök nem tervez a kormányt illetően általános tablóátalakítást, viszont a humáncsúcstárca esetén már hetekkel ezelőtt szóba hozta a közvetlen környezetében: indokoltnak látná a változtatást, hiszen olyan stratégiai fontosságú ágazatokban kell a kormánynak sikert felmutatni, mint az oktatás, illetve az egészségügy. Azaz Réthelyi Miklós miniszter nem azzal döntötte el sorsát, hogy a miniszterelnökkel szembeszegülve mégis kinevezte Horváth Ádámot az Operaház igazgatójának - ez csak az utolsó csepp volt a pohárban. Ráadásul neki is „elege lett, s gyakorlatilag lemondás-közeli állapotba került".

Orbán viszont most tanácstalannak tűnik, mivel nem tudja, kit nevezzen ki a csúcstárca élére. Tavasszal szóba került Lázár János neve, de ő inkább a frakcióvezetői poszt mellett döntött. A Népszabadság cikke szerint azonban a miniszterelnök nem tett le arról, hogy a hódmezővásárhelyi polgármestert ismét felkérje. Ha viszont Lázár igent mondana, akkor az jelenthet problémát, hogy hasonlóan keménykezű frakcióvezetőt találjanak a helyére.

Információk szerint a miniszterelnök most is csúcstárcában gondolkodik, azaz ha egy menedzsertípusú minisztert talál, nem feltétlenül szeretné szétszedni a tárcát. De akárki lesz is az új miniszter, az szinte bizonyos, hogy „az államtitkárok névtábláját lecserélik". Szőcs Gézához állítólag ragaszkodik a miniszterelnök, de Hoffmann Rózsának év végén, jövő év elején valószínűleg mennie kell, különösen azok után, hogy Orbán Viktor elégedetlen volt a felsőoktatási koncepciójával, és mert „meghurcolta" a Fidesz alelnökét, Pokorni Zoltánt a fegyelmi eljárással.

De a másik két KDNP-s államtitkár, Szócska Miklós, az egészségügy, illetve Soltész Miklós, a szociális terület felelőse sincs bebetonozva. Olyan véleményeket is lehet hallani fideszes forrásból, hogy a humáncsúcstárcát „ideje lenne mentesíteni a KDNP-felügyelet alól", mert ezeken a kulcsposztokon nem elég hatékonyak, nincs színvonalas, naprakész szakmai bázisuk.


Megnyugtató választ kapott Réthelyi
A szakminiszter szerdán az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának ülésén a tárcája egy évéről számolt be, ahol a jövőjét firtató ellenzéki képviselői kérdésre válaszolva elmondta: miniszterként vesz részt a bizottság ülésén és azt tervezi, csütörtökön is bemegy a minisztériumba, azt vezeti tovább.

Réthelyi hozzátette: arra törekszik, hogy az a bizonytalanság, amelyet a sajtó már napok óta fenntart, megnyugtató módon rendeződjön, és ennek „minden alapja megvan".

A miniszter az MTI-nek a bizottság ülése után elmondta: a keddi kormányülést követően személyesen beszélt a saját jövőjéről Orbán Viktor miniszterelnökkel. Mint mondta: ezt a megbeszélést ő maga kezdeményezte. „A miniszterelnök azt mondta, végezzem tovább a munkámat" – közölte és hozzátette, hogy megnyugtató választ kapott. Arra a kérdésre, hogy ezek szerint nincs alapja a leváltásával kapcsolatos sajtóhíreknek, úgy válaszolt: attól kezdve, hogy ez a megbeszélés megtörtént, megnyugodva végzi a munkáját.