• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Örök életet ígértek a gazdagoknak, nem jött be

Lapszemle 2019.02.27 Forrás: G7.hu
 Örök életet ígértek a gazdagoknak, nem jött be

Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a fiatalokból kinyert vérplazma enyhíti az öregedés hatásait és kezeli annak kockázatait.

Egy fiatalember vérplazmája nem lassítja az öregedést – közölte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA). Bár első hallásra furcsának hangzik, de az Egyesült Államokban egyre több cég kezdte árulni a fiataloktól levett vérből készül vérplazmát idősebb pácienseknek. A Bloomberg hírügynökség szerint a 16 és 25 év közötti fiataloktól levett vérből készített plazmát literenként 8000 dollárért értékesítette az egyik cég. Az Ambrosia honlapja azóta elérhetetlen, csak a gyógyszerügyi hivatal állásfoglalása olvasható a társaság honlapján - írta a G7.hu.

Az ügyfelek azért vásárolták meg a vérplazmát, hogy lassítsa az öregedést, és csökkentse egyebek mellett a memóriazavar, a demencia, a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex, az Alzheimer-kór és a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Nem maguktól gondolták, hogy a fiatalság elixírjéről van szó, az Ambrosia ugyanis nem volt szégyenlős a marketingben. Egy interjúban a vezérigazgató, Jesse Karmazin például úgy fogalmazott, hogy a páciensek az eljárással egészen közel kerülnek a halhatatlansághoz.

Csakhogy semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a fiatalokból kinyert vérplazma enyhíti az öregedés hatásait és kezeli annak kockázatait – állítja az FDA. Az intézet szerint a szóban forgó kezelések egyike sem ment át a hivatal által előírt szigorú teszteken. Olyannyira nem, hogy az Ambrosia is csak egereken végzett kísérletekre hivatkozva állította azt, hogy egészségügyi szempontból jótékony hatása van az általa forgalmazott vérplazmáknak.

Az FDA azonban felhívta a figyelmet, hogy csak akkor tehet bármilyen nyilatkozatot az egészséggel kapcsolatban egy cég, ha termékét embereken is sikerrel tesztelték. Emiatt óva int mindenkit a hivatal, hogy vérplazmát adasson be magának, mivel az rengeteg kockázattal jár. A kezelés vérfertőzést okozhat, tüdőkárosodáshoz vezethet, sőt a keringést is felboríthatja.

Legolvasottabb cikkeink