• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Orvoshiány gyengíti a kormány rákellenes szuperfegyverét

Lapszemle Forrás: vs.hu

Aki végre eljut odáig, annál valóban elvégzik az MR- vagy CT-vizsgálatot két héten belül.

Két héten belül diagnosztizálni kell a rákos daganatot, döntött a kormány még tavaly nyáron. A rendszer a szakértők szerint nagyjából működik, csak körülötte az egészségügy többi része nem. Így viszont a gyorsítás korántsem teljes megoldás – olvasható a vs.hu oldalán.

Az egész folyamat a háziorvosoknál kezdődik, ők küldik a szakorvoshoz a beteget. A szakorvoshoz való bejutást azonban a daganatgyanú sem gyorsítja. A háziorvos nem küldhet „S.O.S.-ben" beteget, így van olyan terület, ahol a szakorvos által írt beutalóra heteket kell várni, mondja Komáromi Zoltán családorvos. Tüdőrákgyanúval sokkal hamarabb lehet sorra kerülni, mint egy vese- vagy hashártya-daganatéval. Ennek az az oka, hogy az egyik szakorvoshoz a kisebb betegforgalom miatt hamarabb jut be a beteg, mint egy másik, túlterheltebb terület orvosához.

A belgyógyászaton, gasztroenterológusnál és nőgyógyásznál is lassan megy a bejutás a sok „normál" beteg miatt, de sokat kell várni endokrinológusra és idegsebészre is. Így a többi között a hasnyálmirigy-, vese-, máj-, vastagbéldaganatosok vannak hátrányban. „Pajzsmirigyvizsgálatra majdnem két hónapot kell várni, holott ott is kialakulhat daganat. Oda olyan speciális laborvizsgálatok is kellenek, amit nem kérhet háziorvos."

Komáromi Zoltán szerint nem csak az MR-t és CT-t, hanem a gasztroenterológai, kolonoszkópos és ultrahangos vizsgálatokat is indokolt lenne soron kívül megkapniuk a rákgyanús betegeknek.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke, a János Kórház főorvosa, Demeter Jolán véleménye árnyalja a képet. „Fantasztikusan jó lenne, ha a rákgyanús betegeket két héten belül MR-re illetve CT-re lehetne küldeni, de a kapacitások szűkösek, ez tesz keresztbe a szabálynak. A János kórháznak adtak 13 nagyon jó, modern digitális gépet, 13 orvost viszont nem kaptunk, sőt, az orvosok sorban mennek el." Rácz Jenő kórházigazgató szerint általánosságban működik az új szabály, a finanszírozás és az eszközrendszer is megvan hozzá, szerinte is inkább a humánerőforrás - vagyis a vizsgálatot elvégzők - a szűk keresztmetszet. „Lehet jogszabályokat hozni, de egyre kevesebb a szakember. Ez a lényegi kérdés" - erősít rá Forrai Gábor radiológus, a Szakmai Kollégium Radiológiai tagozatának tagja, a Duna Medical Center főorvosa.