• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Őrzött-védett újszülöttek Zalában

Lapszemle Forrás: zaol.hu

Ez egy kitervelt bűncselekmény volt, amire egyetlen egészségügyi intézmény sincs felkészülve.

A múlt héten a szombathelyi kórházból elloptak egy újszülöttet. Az eset kapcsán zalai kórházakban érdeklődött a Zaol.hu.– - A múlt heti esetet követően az egészségügyi államtitkárság és a GYEMSZI azonnal utasításban kötelezte az újszülöttosztállyal rendelkező kórházakat a biztonsági feltételek felülvizsgálatára –- mondja elöljáróban dr. Oroszlán Tamás, aki a Zala Megyei Kórház főigazgatójának tartós távolléte miatt pillanatnyilag a főigazgatói jogokat is gyakorolja. Ennek nyomán felkértem a velünk szerződésben álló biztonsági szolgálatot a helyzet áttekintésére. A Pajzs 07 szakemberei keddig tekintik át a biztonsági szabályokat és betartásukat.

- A megyei kórház újszülött részlegén romming-in rendszer működik, ami lehetővé teszi, hogy a kismamák szinte folyamatos kontaktust tartsanak fenn újszülötteikkel –- folytatja. –A nagyméretű ablakok jóvoltából a terep jól átlátható akkor is, ha az újszülött nincs közvetlenül az anya mellett. Az osztály a harmadik emeleten helyezkedik el, kívülről sem közelíthető meg, így a hasonló esetek előfordulási esélye a nullához közelít.

–A látogatók fogadása egy külön erre a célra fenntartott teremben zajlik, a babákat pedig vagy monitoron, vagy az ajtó üvegén keresztül nézhetik meg a hozzátartozók. Mindemellett a területet – a szobák kivételével, ahol a szoptatás zajlik – kamerák figyelik. A megyei kórház újszülött osztályán a nővérellátás is viszonylag jónak mondható, így figyelő tekintetekből sincs hiány.

A csecsemőlopási ügyről a Kanizsai Dorottya Kórházban is hallottak, ám az intézmény szakmai vezetése szerint az ominózus esetnek nagyobb a füstje, mint a lángja. - Ez egy kitervelt bűncselekmény volt, amire egyetlen egészségügyi intézmény sincs felkészülve, még akkor sem, ha amúgy szigorúak a biztonsági előírások - foglalta össze álláspontját dr. Brünner Szilveszter főigazgató, hozzátéve: meggyőződése, hogy a szombathelyi Markusovszky kórházban történteknek nincs köze a nővérhiányhoz, ötször ennyi dolgozónál is előfordulhatna hasonló eset. – - A kanizsai kórház újszülött részlegét közel egy éve bababarát módon alakították át, ami azt jelenti, hogy a csecsemők újszülött ellátó egységben, közvetlenül az édesanya mellett kapnak elhelyezést -– ezt már dr. Nád Márta főorvos mondta. A kanizsai kórházban 5 éve őrző-védő cég is működik, a kórházba való be- és kilépést, az osztályok személy- és vagyonbiztonságát is ők felügyelik.

A keszthelyi kórházban még nem fordult elő, hogy eltűnt volna csecsemő, tájékoztatott dr. Kvarda Attila főigazgató. - Munka- és ellátásszervezéssel gondoskodunk a biztonságról, kamerarendszer és őrszolgálat nincs az intézményben -– nyilatkozta dr. Kvarda Attila. – Munkaidőn kívül diszpécser szolgálatot működtetünk, de annak nem kifejezetten őrzésvédelmi jellegű a feladata. Az újszülött részleget úgy alakítottuk ki, hogy illetéktelenek ne juthassanak be. Az újszülöttek vagy a kórteremben tartózkodnak az édesanyjuk mellett vagy az újszülött részlegen, amely zárt, és folyamatosan dolgoznak ott nővérek. Ha a hozzátartozók meg akarják nézni a babát, ablakon keresztül tehetik meg, az édesanyával pedig találkozhatnak a társalgóban, de oda a gyermeket nem lehet kivinni, a nővérre kell bízni.