• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Összeomolhat a háziorvosi ügyeleti ellátás

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Elkeseredett, fáradt háziorvosok ügyelnek pár száz forintos óradíjért.

Szombaton hatályba lép az új alapellátási törvény, de ettől nem lesz könnyebb a háziorvosi ügyeletek megszervezése az országban. Az augusztus 1-jén hatályba lépő új alapellátási törvény ismét rögzíti: a települési önkormányzat feladata, hogy gondoskodjon „az alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi ügyeleti ellátásról". A megkérdezett háziorvosok azonban attól függetlenül panaszkodnak a megoldásra, hogy az önkormányzat magában, társulásban, vagy külső magánvállalkozásként működő ellátásszervezővel, esetleg a mentőszolgálattal szerződve oldja meg a lakosság alapszintű gyógyítását az esti, éjszakai órákban és hétvégeken – írja a Népszava – online.


Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének (FAKOOSZ) elnöke a gondokat sorolva elsőként azt említi, hogy sokfelé nem szabályos az ügyeletek megszervezése, hiszen hivatalosan délután 4-től másnap reggel munkakezdésig, vagyis 8 óráig tartana a hétköznapi ügyeleti idő, de gyakran este 8-ig is dolgoznak saját praxisukban a háziorvosok – emeli ki Selmeczi Kamill – aki egyébként Alsónémetiben háziorvosként is dolgozik.

A szakmai szervezet vezetője azt mondja: várják, hogy az alapellátási törvény alapján az ügyeletek megszervezéséről is megszülessen az új végrehajtási rendelet, mert nagy szükség lenne egységes szerződésmintákra, amelyek alapján az önkormányzat megállapodna a működtetővel, utóbbi pedig szerződne a háziorvosokkal az ügyeleti feladatokról. Ma ahány ház, annyi szerződés.


Borsodnádasd körzetében öten ügyelnek, ha szétosztják a hétvégéket, figyelembe veszik a szabadságokat, netán lebetegszik valaki, hetente több nap jut egy orvosra. Benkő Gábor bruttó ezer forintos óradíjat kap a munkájáért, 60 évével majdnem a legfiatalabb a csapatban és azt mondja, hiába próbálnak találni valakit a térség üresen álló körzetére, hosszú ideje senki nem jelentkezik. Nyomasztó gond ez az orvosoknak, mert tudjuk, hogy egy átdolgozott éjszaka után az ember könnyebben hibázik a másnapi rendelésen, de muszáj csinálnunk, mert nem vagyunk elegen – mutat rá Benkő Gábor, aki hangsúlyozza azt is, bizony nagyon elkeseredettek a falusi háziorvosok. Mint elmondta, a megyei tisztifőorvostól már sokszor kértek segítséget – sorolja, de minden jó szándék ellenére kormányzati intézkedés nélkül nincs megoldás. Égető a dolog – hangzik a segélykiáltás - , mert a kis falvakban bármikor összeomolhat az ügyeleti ellátás.

Ennél is bonyolultabb a helyzet az üdülőterületeken, hiszen a nagy tavaink mellett, vagy a Dunakanyarban a nyári szezonban az állandó lakosság öt-tízszerese tölt el pár hetet, ha bármi gondja van, felkeresi az ügyeletet. Ezért az érintett települések tíz százalékkal megemelt alapdíjat kapnak az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP), ami 48 forint lakosonként és havonta számolva. Sirák András nemcsak orvosként, hanem Velence alpolgármestereként is érintett a kérdésben. Náluk magasabb az ügyeleti óradíj, mint Észak-Magyarországon, de ennek csak orvosként tud örülni, önkormányzati vezetőként nem. Az egészségpénztár támogatásához ugyanis legalább ugyanakkora összeggel kell hozzájárulnia a településnek, ha fedezni akarja az ügyeleti kiadásokat.

További részletek a portálon olvashatók!