Nem könnyű kalkulálni, mert egyes termékgyártók üzleti titkokra hivatkozva nem szolgáltatnak ki minden adatot az összetevőkről.
Többször beharangozták, majd elhalasztották a közétkeztetésről szóló rendeletet, mely szabályozza az iskolai menzákon adandó ételek elkészítését, tápanyagtartalmát, jelentősen csökkentve azok só- és zsírtartalmát. Eredetileg 2014 szeptemberétől kellett volna egészségesebben főzni a gyerekekre, majd 2015. január 1. lett az új dátum, végül csak a most szeptembertől kell megfelelni a rendeletbe foglalt szigorú előírásoknak. A szolgáltatóknak azonban még így is nehézségekkel kell megküzdeniük – megyénkben is – írja a Szoljon.hu portálja.
Mi már január elsejétől felkészültünk, hogy a rendeletnek megfelelő étkezést biztosítsunk, a nyár folyamán pedig tovább finomítottunk rajta – nyilatkozta a szolnoki Ozirisz Kft. igazgatója, dr. Tánczos Borbála. A cég közel négyszáz közintézményétkeztetéséért felelős, a megyeszékhely mellett más településekre is szállítanak.
Feldolgoztuk az előírásoknak megfelelően az adatokat. Csakhogy vannak egyes termékgyártók, akik üzleti titkokra hivatkozva nem szolgáltatnak ki minden adatot az adott élelmiszer összetevőiről. Például csak azt adják meg, hogy az adott termék sótartalma vagy zsírtartalma alatta vagy fölötte marad bizonyos értéknek.
Ez apróságnak tűnik, de problémát jelent az ételek összeállításánál. De ha egy paprikás szaláminál csak azt tudjuk, hogy harmincnyolc százalék alatti a zsírtartalom, az bármennyi lehet, így viszont nehéz úgy kalkulálni, hogy ne lépjük túl a napi megengedett mennyiséget – húzta alá dr. Tánczos Borbála.
További részletek a weboldalon.