• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Öt éve él édesanyja veséjével Emőke

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

A sándorfalvi Szász Emőke öt éve kapta meg édesanyja veséjét a szegedi sebészeti klinikán.

A most 21 éves lány azóta teljes életet élhet és a "második születésnapját" sem felejti el évről-évre megünnepelni. - Májusban volt öt éve, hogy sikeres élődonoros műtétet végeztek el rajtunk Szegeden. Az operáció napján felhívtam anyukámat, megköszöntem neki, hogy másodszor is életet adott nekem. Az eredményeim nagyon biztatóak, mindketten jól vagyunk - magyarázza Szász Emőke – olvasható a Délmagyar – online oldalán.

A szülei sokáig nem is sejtették, hogy lányuk súlyos betegségben szenved, tízéves volt, amikor kiderült: komoly bajok vannak a veséivel, elkerülhetetlen a dialízis. A kezelés ellenére folyamatosan felszökött a méreganyagszintje, többet feküdt a kórházban, mint amennyit az iskolapadban ült. Az első veseátültetése után - egy agyhalott donor szervét kapta meg - egy év múlva súlyos kilökődési reakció lépett fel nála, visszahívták dialízisre. A kislány immunrendszere teljesen felborult a kilökődés után, leállt a vizelete és átmenetileg cukorbetegséggel is kezelték. A megpróbáltatásokat a kamaszlány pszichésen is nehezen viselte. Ekkor javasolták az orvosok az élődonoros transzplantációt. Emőke anyukája, Ella azonnal rábólintott. Két külön műtőben, egymással párhuzamosan zajlott az operáció: mire előkészítették Emőkét, már hozták is az anyuka kioperált veséjét. A műtét sikeres volt, néhány nappal később Emőke új veséje már normálisan működött.

Nem is mertem belegondolni, hogy nem sikerülhet a beavatkozás. Csak az lebegett a szemem előtt, hogy bármilyen rövid idő is ajándék a lányom számára, hogy megszabaduljon a dialízis szenvedéseitől. Eltelt öt év és mindketten jól vagyunk, ennél nincsen fontosabb. Nekem pedig nem jelent problémát egy vesével élni, hat héttel a műtét után már dolgoztam – nyilatkozta az édesanya, Ella.

Emőke ugyan az iskolában kénytelen volt egy évet kihagyni, de magántanulóként pótolta a lemaradást. Tavaly előtt érettségizett, most gyógyszertári asszisztensnek tanul, még egy éve van hátra. Már csak három havonta kell ellenőrzésre járnia. Amennyiben a megengedettnél kicsit magasabb a méreganyag-szintje akkor infúziót és gyógyszereket kap.

A karján egy kötés emlékezteti a vesebetegségére Emőkét, a csuklóján és a mellkasán pedig tetoválások utalnak a gyógyulására. Csuklóján egy Távol-keleti motívum, a szeretet és a hit jelképe látható, míg a mellkasára két angyalszárnyat tetováltatott. Tisztában vagyok azzal, bármikor kilökődhet az anyutól kapott vesém, de hiszek abban, hogy még hosszú évekig élhetek vele. Végül is, eddig vigyáztak rám a védő angyalaim! – fűzte hozzá Emőke.