• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pénzre várnak a fogyatékossággal élők szervezetei

Lapszemle Forrás: TEOL

Az illetékes minisztérium heteken belülre ígéri a megoldást.

Bár a költségvetési támogatás nem az egyetlen bevétele a fogyatékossággal élők társadalmi szervezeteinek, ez a legnagyobb, és enélkül teljesen reménytelenné válhat a működésük – olvasható a Tolnai Népújság – online oldalán.

Hosszú évek gyakorlata szerint legkésőbb tavasszal szerződést kötnek a költségvetési törvényben nevesített fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetekkel az állami támogatásra, ám az idén ez még mindig nem történt meg. A szervezetek nem tudják fizetni a számláikat, nem tudják megszervezni a programjaikat, amelyek tagságuk számára sokszor az egyetlen lehetőséget jelentik például a közösségi életre, sportra, kikapcsolódásra. A megyében lévő érdekvédelmi szervezetek igyekeznek kitartani, például a költségek minimálisra csökkentésével, illetve egyes programok törlésével, vagy lerövidítésével. A fenti problémával megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát – írja a lap - amelynek Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságától a következő választ kaptuk:

„A költségvetési törvényben nevesített fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetek állami támogatására irányuló szerződések megkötése elsősorban azért késlekedik, mert a 2011. évi támogatások elszámolásának ellenőrzése és utóellenőrzése alapján számos szervezetnek hiánypótlási kötelezettségei voltak, amelyek teljesítése és ismételt ellenőrzése időigényes folyamat. (A szóban forgó szervezetek közül egy a mai napig nem tett maradéktalanul eleget ennek a kötelezettségének.)

Több szervezet esetében további probléma volt a szerződések alapját képező – az érintett szervezetek által elkészítendő – szakmai és pénzügyi terv benyújtásának jelentős késedelme, emellett van olyan kedvezményezett, amely még nem küldte meg a szerződés kötelező mellékleteit képező igazolásokat és egyéb dokumentumokat sem. Miután e szervezetek adófizetői forintokból gazdálkodnak, elengedhetetlen a támogatásokkal való pontos és szabályszerű elszámolás.

A szerződések előkészítését ettől függetlenül a tárca már korábban megkezdte, így azok a szervezetek, amelyeknél már lezárult a hiánypótlási procedúra, előreláthatólag két héten belül aláírt szerződéssel rendelkezhetnek, a forrás pedig a szerződések aláírásától számított bő egy héten belül kerül a szervezetek számlájára".