• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Pintér Sándorhoz fordulna a MOK elnöke, hogy helyreálljon a bizalom

Lapszemle 2024.01.19 Forrás: ATV - Egyenes beszéd
Pintér Sándorhoz fordulna a MOK elnöke, hogy helyreálljon a bizalom

Nem könnyű a MOK helyzete, jelekből kell olvasniuk és nem látják, mik a kormány tervei az egészségüggyel Álmos Péter szerint.

Ha nem nyerik el az egészségügyben dolgozók bizalmát, akkor nem fog menni az átalakítás - mondta Álmos Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Aki teheti, kezdjen el takarékoskodni az egészségügyi ellátására - ezt tanácsolja a Magyar Orvosi Kamara elnöke. A színvonal folyamatos esése mutatja a romlást, tette hozzá.

Álmos Péter tudja, hogy sokak számára ijesztően hathatnak a szavai, és ahogyan az ATV Egyenes Beszéd című műsorában fogalmazott, jó példa arra, hogy milyen nehéz árnyalt üzenetet átadni, hiszen a fentebbi mondata egy egyórás interjún hangzott el. Hozzátette, hogy az ezt követő mondatait senki nem idézte. Azt mondta, hogy egy nagyon aggasztó jelenségről van szó, és nagyon fontosnak tartja a kamara, hogy a lakosság hozzáférjen az egészségügyi ellátáshoz, ami megfizethető is legyen a számukra. Viszont nem ez a realitás Álmos Péter szerint.

Az elnök úgy gondolja, hogy jelenleg az a helyzet, hogy akár egy röntgen vagy egy MR is jelentősen megterhelheti egy középosztálybeli család pénztárcáját, és ezekre is igen hosszú az előjegyzési lista. Nem gondolja, hogy a MOK-nak feladata lenne, hogy az embereket arra biztassa, hogy a magánegészségügyre tartalékoljanak, de jelzésértékű üzenetnek szánta az erről szóló mondatát utalva arra, hogy nem jó irányba mennek a dolgok.

Nem könnyű a MOK helyzete, jelekből kell olvasniuk és nem látják, mik a kormány tervei az egészségüggyel - mondta Álmos Péter. Egy reform közepén vagyunk, tette hozzá, empátiát kell gyakorolni a döntéshozók felé, és nagyon nehéz időszak ez mindenki számára. Szerinte “akkor tudunk előrelépni, ha őszintén tudunk egymással kommunikálni”, valamint ha kimondják a valós dolgokat.

Álmos Péter elmondta: az állami egészségügy ma nem tud olyan minőséget nyújtani, mint mondjuk 5 évvel ezelőtt. Hozzátette, hogy egy reformfolyamat közepén ez azért nem csoda, de óriási stresszt okoz a betegeknek és a benne dolgozóknak is. “Időpontot fogok kérni Pintér miniszter úrhoz, hogy a bizalmat helyreállítsuk, mert bizalmi törés az van” - mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. 

Legolvasottabb cikkeink