• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Plakátokról tájékozódhatnak a betegjogokról

Lapszemle Forrás: egerhirek.hu

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ a panaszmentes betegellátás érdekében plakátokat készített.

Dr. Farkasné Jakó Ildikó, az ÁEEK Észak-Magyarországi térségi igazgatója elmondta, fontos mindaz az ellátás, mindaz, ami a kórház és az egészségügyi intézmények falai között történik, az orvos és betegek kapcsolata, valamint a beteg és ellátó kapcsolata. A cél, hogy ez minél zökkenőmentesebb működjön. Ennek a kapcsolatnak, kommunikációnak fontos pontjai a betegek jogai, a betegek kötelezettségeinek az ismerete, illetve alkalmazása. - Ezek már beépültek a gyakorlatba, és ritkán okoz problémát ezek be nem tartása. Nélkülözhetetlen a betegjogoknak, és kötelezettségeknek a kölcsönös tiszteletben tartása – jelentette ki.

Dr. Novák Krisztinától, az OBDK főigazgatójától az egerhirek.hu megtudta, hogy a csütörtöki napon Heves megye összes óvodapedagógusa egy szakmai napon volt, ahol gyermekjogi ismeretekről hallhattak. – Ezen a szakmai napon egy interaktív képzés folyik, ahol egy általunk készített mesekönyv, Az elveszett madártoll címmel, olyan gyermeki és alapjogokat, valamint harmadik generációs jogokat tartalmaz, amely egyedülálló az országban. A gyermekeknek pici koruktól kezdve joguk van kérdezni az egészségügyi gondozóktól, dolgozóktól. Ezzel párhuzamosan láthatják a beteg gyermekek jogait tartalmazó plakátokat, amelyek a kicsik jogaikat tartalmazzák gyermeknyelven – fejtette ki.

Dr. Vácity József, a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet főigazgatója úgy gondolja, hogy fontos az, hogy a születésünktől kezdve folyamatosan magatartásformákat tanuljunk.

– A megfelelő élethelyzeteket szüleink segítségével tanuljuk, majd óvodában, iskolában, és ahogy felnövünk, folyamatosan élethelyzeteket tanulunk. Ha ezeket a viselkedés normákat megtanuljuk és helyesen alkalmazzuk, akkor társadalmi szinten zökkenőmentesen éljük le az életünket. Ehhez segédeszközt kaptunk, hogy gyermekkorban már mesékkel megfogalmazva, támogatva a gyermekeket olyan nehéz élethelyzetekre tudjuk nevelni, ami a felnőtteknek is nehéz, mint például a betegségekre – mondta el. Mint mondta, ebben az élethelyzetben jó tudni, hogy milyen lehetőségek illetnek meg, fontos tudni, hogy hogy kell viselkedni, amit ezzel a könyvvel mesés formában tálalnak és támogatnak.

Mint a sajtótájékoztatón elmondták, eddig az egészségügyi ellátáshoz, a tájékoztatáshoz való jog sérült a leginkább, illetve az egészségügyi dokumentációval kapcsolatos megkeresések. A beteg gyerekekkel kapcsolatban elsősorban a kapcsolattartáshoz való jog sérült a leginkább, de emberjogi képviselőiken keresztül igyekeznek ezeket kiküszöbölni. Hangsúlyozták, hogy az intézménynek házirendjében szabályozni kell a látogatási időt, és hogy kik azok a hozzátartozók, akik látogathatják a betegeket. Fontos, hogy a betegtársak jogait is tiszteletben tartsák. Két tájékoztatóra hívták fel a figyelmünket. Az egyik egy általános tájékoztatás a betegjogokról, a másik pedig a szülőknek szól a beteg gyermekek kórházi tartózkodásával és ellátásával kapcsolatban. Ezek ingyenesen letölthetők és bárki számára hozzáférhetők.

Országszerte 21 helyszínen, körülbelül 10.000 példányt osztottak ki ingyenesen az összes óvodai intézményben és az összes egészségügyi gyerekosztály számára. Ezzel kapcsolatban három plakát van, egy a plakát jogokról, egy a gyógyszerellátással kapcsolatos betegjogokról és egy a beteg gyermekjogairól.