• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Plasztikai beavatkozás gyerekeknél: mikor szükséges?

Lapszemle MA 06:03 Forrás: hazipatika.com
Plasztikai beavatkozás gyerekeknél: mikor szükséges?

Nagyon eltérő lehet a különböző korosztályokban az, hogy mi motivál valakit egy plasztikai beavatkozás elvégeztetésére.

Milyen szabályai vannak Magyaroszágon a gyermekplasztikai beavatkozásoknak? Milyen esetekben érdemes élni ezzel a lehetőséggel? Milyen kérések érkeznek a plasztikai szakorvosok irányába a szülők részéről? Egyebek mellett ezekről is beszélt dr. Vajtai Luca, a Bethesda Gyermekkórház plasztikai és égéssebész szakorvosa az Egy Csésze Egészség podcastsorozat közelmúltbeli részében - számolt be a beszélgetésről a házipatika.com.

Mint elmondta, nem csupán égési sérülések kapcsán merülhet fel a plasztikai műtét lehetősége. Ha például gyermekünknek elálló füle van, az akár meg is keserítheti a közösségbe kerülés időszakát. Az ilyen beavatkozásokat a szakemberek szerint éppen ezért még az iskolakezdés előtt javasolt elvégeztetni – nem orvostechnikai, inkább pszichés okokból. Dr. Vajtai Luca kiemelte ugyanakkor, hogy Magyarországon jelenleg semmilyen szabályozás nincs arra vonatkozóan, hogy egy gyermek esetében milyen plasztikai műtétek végezhetőek el, így tulajdonképpen az orvosra bízzák a döntést. „Ez egy nagyon komoly felelősség” – vélekedett a szakorvos.

Az, hogy a gyermeknek nagy a füle, elképzelhető, hogy csak a szülőt zavarja. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szakemberek a gyermekkel is beszéljenek, mert a beavatkozásra való igénynek belőle kell jönnie – hiszen a felépülési időszakot is neki kell végigcsinálnia. Az egyeztetést követően azonban adnak időt arra is, hogy a páciens meggondolja magát. Nagyobb beavatkozások előtt pedig pszichiátriai vizsgálatot is végeznek az érintettnél, és csak akkor hajtják végre a műtétet, ha arra mindenki rábólint.

Egyébként nagyon eltérő lehet a különböző korosztályokban az, hogy mi motivál valakit egy plasztikai beavatkozás elvégeztetésére. A kisebb gyerekek például a csúfolódást akarják ezzel megszüntetni, a serdülőknél azonban már egészen más áll a háttérben. „Nagyon érdekes, hogy a kamaszoknál inkább azt figyeljük meg, hogy ők nem akarnak kitűnni. Ő nem akarja, hogy feltűnő legyen, mert például nagyon nagy melle van, vagy emlőaszimmetriája van. Ő azt akarja, hogy ugyanolyan legyen, mint a többiek, tehát ne lógjon ki a sorból. Míg egy felnőtt, ha elmegy egy plasztikai sebészhez, ő kitűnni akar” – magyarázta a sebész.