• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Porhintés a liszt körül

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A Népszabadság munkatársának Czeizel Endre orvos-genetikus beszélt a magzatvédő „vitaminkoktéljáról".

A készítmény itthon csak kudarcot eredményezett számára, de külföldön tíz évvel ezelőtt két brit gyermekgyógyásszal megosztva megkapta a Kennedy Alapítvány díját, amelyet ötévente adományoznak a testi és lelki fogyatékosságok megelőzéséért végzett kiemelkedő tevékenység elismeréséül.

A több tízezer terhes nőn tesztelt koktél folsavból, B2-, B6- és B12-vitaminból áll. Ezek megfelelő adagolása súlyos fejlődési rendellenességeket előzhet meg, úgy mint nyitott gerinc, egyes húgyúti és szív- és érrendszeri betegségek. Meg kell említeni továbbá, hogy ez a vitaminkombináció a felnőttek javára is válik. Czeizel egy rádióinterjúban elmondta, hogy ő is naponta beveszi a vitaminkeveréket, mivel az jelentősen csökkenti az agyi érkatasztrófa vagy éppen a szívinfarktus kockázatát.

Az Országos Élelmezés-biztonságai és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) felméréséből kiderül, hogy hazánkban senki sem fogyaszt eleget a felsorolt vitaminokból. A patikai vitamintablettáknál lényegesen olcsóbb az élelmiszerek dúsítása, továbbá előnye, hogy mindenkit elér. Éppen ezért a szakemberek az alapvető élelmiszerek vitaminos „dúsítása" mellett foglaltak állást. Ilyen például a só jódozása, ami a pajzsmirigy-megbetegedéseket előzheti meg, vagy a liszt, illetve száraztésztafélékhez könnyen keverhető folsav.

Világszerte 67 országban dúsítják folsavval a lisztet – közülük 47-ben ez kötelező eljárás. Az Egyesült Államokban és Kanadában 1998 óta adagolnak folsavat a kenyérhez, gabonafélékhez, rizshez és magvakat tartalmazó termékekhez. Az adatok szerint az intézkedés bevezetése óta ötödével csökkent az agyvérzés gyakorisága, ellentétben a brit szigetekkel, ahol nem adagolnak folsavat.

Hazánkban Czeizel Endre egy évtizede próbálja kieszközölni a liszt vitaminokkal való dúsítását. Azonban eddig eredménytelenül. A hét évvel ezelőtt elfogadott népegészségügyi programba – annak ellenére, hogy fontos része volt a megelőzhető betegségek elkerülése – nem került be a liszt dúsítása.

Pótsa Zsófia, a Gabonaipari Szövetség főtitkára elmondta, hogy Czeizel Endre professzort nem számítva, eddig senki sem kereste meg őket a kérdésben. Elmondta, hogy nem keverné valamennyi liszthez a vitaminokat, de a választékbővítés lehetőségétől nem zárkóznak el az ágazat szereplői. Annak ellenére, hogy voltak kísérletek a malomipar szereplői részéről, például a Czevita márkanéven forgalmazott dúsított liszt formájában, azonban a köztudatba nem került be, a cégnek pedig nem voltak meg a forrásai a reklámozásra, így lekerült az áruházak polcairól, mivel nem fogyott. Czeizel azóta állandó jelleggel igyekszik felhívni az egészségügyi kormányzat figyelmét a problémára, de eddig érdemi lépés még nem történt.

A Népszabadság munkatársának többszöri próbálkozására a minisztérium álláspontját Medgyaszai Melinda szakállamtitkár ismertette, aki elmondta, hogy a témát hamarosan a „Közös kincsünk a gyermek" programbizottság napirendjére tűzik.