• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Rákmegelőzés: bővülhet a szervezett szűrési paletta

Lapszemle 2023.03.03 Forrás: medicalonline.hu
Rákmegelőzés: bővülhet a szervezett szűrési paletta

A szervezett szűréseken való részvételi arány növelése érdekében napirendre kell tűzni a szankcionálás lehetőségének kérdését is. 

Változtatásokra tett javaslatot az a szakmai munkacsoport, amelyet a szervezett, népegészségügyi célú szűrések felülvizsgálatára kért fel az NNK – hangzott el a Magyar Tudományos Akadémia minapi tudományos szimpóziumán, ahol a daganatos megbetegedések hazai helyzetét tekintették át a résztvevők, tudósított a medicalonline.hu.

A jövőben HPV alapú szűrésre hívnák be a 30 év feletti nőket, azonban nem három, hanem ötévente – ismertette elsőként a javaslatcsomag méhnyakszűrésre vonatkozó részleteit Surján Orsolya helyettes tisztifőorvos.

A 40 és 54 év közötti nőket 18, az 55 és 75 év közöttieket pedig 24 havonta hívják mammográfiára – áll a javaslatcsomagban. A jövőben minimumfeltétel lenne a szűrés során a digitális mammográfia használata, bár ilyen készülékkel már valamennyi centrum rendelkezik. Ezen a területen vezetnék be elsőként a leletezésben a mesterséges intelligencia alkalmazását, amely később a tervek szerint valamennyi szűrés esetén nagyobb szerephez jutna.

A 2018-ban uniós forrásokból országosan elindított kolorektális szűrés esetén a lakossági elérésen javítanának. Mint arról Surján Orsolya tájékoztatott, a szerződött háziorvosokon keresztül 2023 januárjáig 2,2 millió meghívó jutott el az érintettekhez, akiknek 30 százaléka vette át a székletvér-szűréshez szükséges egységcsomagot, 29 százalékuk be is küldte azt vizsgálatra.

A tervek között szerepel a tüdőtumor, a gyomor és prosztatarák megelőző szűrése, amely uniós ajánlás is, emellett hazai törekvés, a stomato-onkológiai szűrés bevezetése, amelyre a tudományos adatok alapján a felzárkózó településeken, az alacsony gazdasági státuszú, dohányzó férfiak körében lenne a legnagyobb szükség. Az Országos Onkológiai Intézettel közösen pilotolt projekt hátulütője – mint arra a rendezvényen felszólaló Polgár Csaba, az OOI főigazgatója felhívta a figyelmet – hogy nem a célpopuláció vesz részt a szűrésen, ami szkepticizmusra ad okot a szűrés bevezetését illetően. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink