• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Reform: Bozótvágó és sebészkés kell ehhez

Lapszemle Forrás: Index

Ha teljesen megtiltanák az orvosok mellékállásait, alig maradna használható szakember a magyar kórházakban

A kormány nem zárná ki teljesen, hogy állami kórházak fizetős ellátást is nyújtsanak, de következetesen szét akarja választani a tb-ért járó és a magánegészségügyet – az Index információi szerint így lehet értelmezni Zombor Gábor keddi, nagy visszhangot kiváltott bejelentését. A kórházak a jövőben csak olyan ellátásárt kérhetnének pénzt, amire nem kapnak állami támogatást. A zavaros viszonyok tisztázása a hálapénz ellen is hathat. Egy kórházigazgató és egy szakértő szerint ha teljesen megtiltanák az orvosok mellékállásait, alig maradna használható szakember a magyar kórházakban.

A hónapok óta szinte észrevétlenül dolgozó Zombor Gábor egészségügyi államtitkár kedden általános megdöbbenést keltő bejelentést tett a Napi Gazdaság konferenciáján. Zombor szavait azóta sokan sokféleképpen próbálták meg értelmezni. Abban mindenki egyetért, hogy a csak általánosságban ismertetett tervek gyökeres változásokat hozhatnak az egészségügyben.

Az Index is több emberrel beszélt, eddig ezt sikerült leszűrnie:
• Ha egy állami kórház állami finanszírozást kap egy ellátásra, ugyanabból nem nyújthat majd fizetős ellátást is.
• Fizetős magánszolgáltatásokat állami kórházak is nyújthatnak, de azokat térben és időben teljesen el kell választani az állami ellátástól.
• A társadalombiztosítás nem fog finanszírozni semmilyen magánszolgáltatást.
A kormány nem ellensége a magánegészségügynek, sőt. A gazdasági minisztérium pályázatokkal, kedvezményes hitelekkel kész támogatni magán-egészségügyi beruházásokat.

A fentiek alapján a kormányzatnak most bozótvágóval és sebészkéssel kellene szétválasztani azt a televényt, ami a magyar egészségügyben kialakult. Mára ugyanis bejáratott szimbiózisban működnek az állami kórházak a magáncégek által működtetett rendelőkkel, dialízisközpontokkal, laborokkal, ultrahang-, CT- és MR-diagnosztikai központokkal. Mivel a jogszabályok lehetővé teszik, sok kórházban az orvosok által alapított kft.-k bérlik ki az eszközöket és a helyiségeket. Az orvosok és ápolók a rendes munkaidejük végeztével lényegében ugyanott és ugyanazokkal az eszközökkel folytatják a munkát, csak már a fizetős betegeknek. Több intézmény maga alapított nonprofit kft.-t. A befolyó bevételből így fejlesztheti eszközeit, és valamelyest emelni tudja az orvosok és ápolók jövedelmét, hogy azok ne legyenek rászorulva a hálapénzre. A kórházi dialízisközpontokban vagy a CT-vizsgálatnál a beteg sok esetben nem is tudja, hogy magánszolgáltatónál jár egy állami kórház kellős közepén. Csak az tűnhet fel, hogy a kórház lerobbant folyosójának végén váratlanul szépen kifestett és ízlésesen berendezett részlegre érkezik.

Miért álljon üresen a műtő délután? Miért ne használják a CT-t vagy az ultrahangkészüléket este vagy a hétvégén is, ha van orvos, aki ezt pénzért vállalja és van beteg, aki fizet ezért? Rácz Jenő a Magyar Kórházszövetség vezető tisztségviselőjeként részt vett az államtitkárral a konferencia után tartott megbeszélésen, így több részletet tisztázni tudtak a kormányzati tervekről ezekről és egyebekről a teljes cikkben.

A témáról a vs.hu összeállítása