• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rejtélyes csecsemőhalálozások, rendkívüli kormányzati reakciók

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

Az esetek különösségét inkább az ügy kezelésének a módja adja.

Sok ugyan a nyolc halott csecsemő, de nem biztos, hogy valóban rendkívülinek kell tekinteni mindazt, ami a miskolci megyei kórház koraszülöttosztályán történt. Az esetek különösségét inkább az ügy kezelésének a módja adja, az, hogy a kormányfő közvetlen beavatkozására indult vizsgálat - írta a Népszabadság. Szócska Miklós államtitkár már Orbán Viktor utasításának napjának estéjén a helyszínen vizsgálódik, és a kórház főigazgatóját azonnal felfüggesztik, ami szinte példátlan a nem gazdasági visszaélésekkel kapcsolatos vizsgálatok történetében. (Csak emlékeztetőül: az Irgalmas rendi kórház főigazgatóját, aki savtámadással gyanúba keveredett, előzetes letartóztatásban is volt, és máig nem tisztázódott az ügye, egyetlen percre sem függesztették fel az állásából.)

Különös az is, hogy két hétre prognosztizálják a vizsgálat várható időtartamát. Tudható ugyanis, hogy van gyorsteszt is a kórházi fertőzések kimutatására, akár 24 óra alatt is elvégezhető sürgősséggel a vizsgálat. A legkülönösebb azonban mégiscsak az, hogy egy a betegeket fenyegető vészhelyzetre – amennyiben valóban erről van szó –, nem az ÁNTSZ és nem is a kórházfenntartó reagál, hanem elsőként a miniszterelnök.

Furcsa az is, hogy az amúgy már három hete szabadságon lévő főigazgató, amint értesült arról, hogy meghalt a harmadik kisbaba is, maga kérte az Országos Tisztiorvosi Hivatal járványügyeseit: jöjjenek, nézzék meg, van-e, és ha igen, mi a gond.

A tisztiorvosi hivatal munkatársai a múlt szombaton egész nap a kórházban vizsgálódtak, mértek. Ellátási problémát, járványra gyanút adó jelet nem találtak, s ezt írásban is rögzítették. Majd ezután hétfőn jött a kormányzati intézkedéscunami. A főigazgató felmentését is csak szóban közölték. A hétfő esti, meglehetősen különös esetmegbeszélésen szó esett arról is, hogy jogilag igencsak aggályos „ez a felmentéses rész", aminek még a fenntartó utána akar járni. (Hiszen nincs bizonyított „bűn", így aztán nincs is miért büntetni. Az intézmény gyermekgyógyászati központjának szakmai vezetője Nagy Kálmán professzor, a KDNP országgyűlési képviselője, aki a halálesetek alatt szintén éppen a szabadságon van.)

A kórházszövetség elnöke, Velkey György szerint bár a koraszülöttek halálozási adatai jelentősen javultak az utóbbi években, nem sikerül mindegyiküket megmenteni. A gyermekkórház-igazgató és intenzív terápiás szakorvos a legutolsó, 2011-es statisztikát idézi: aszerint 240 koraszülött halt meg annak ellenére, hogy a legkorszerűbb ellátást nyújtó intézményben ápolták őket, például olyanokban, mint amilyen a miskolci is. (Az intézmény most újította meg 400 millió forintból éppen ennek az osztálynak a gép- és műszerparkját.) Velkey György hozzátette azt is, hogy ugyan nem tudja, mi történt, spontán halmozódásról van-e szó, de tény, a legrizikósabb betegcsoportról van szó, és az is idetartozik, hogy Miskolc, Nyíregyháza és Debrecen környékén rendkívül magas az éretlen koraszülöttek aránya.

Azt mondta: 10-15 évvel ezelőtt mindennapos volt, hogy ilyen számban veszítettek el gyerekeket a kórházak. Arra a kérdésre, hogy szerinte mi indokolta akkor Csiba Gábor felfüggesztését, azt felelte: a lépés jogszerűségét nem vitatja, azzal együtt, hogy az valóban nem szokványos.