• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rendhagyó megoldással segítik a súlyos betegek gyógyulását

Lapszemle 2020.12.22 Forrás: szoljon.hu
Rendhagyó megoldással segítik a súlyos betegek gyógyulását

A sportáruházas búvármaszkot a lélegeztetőgéphez civilek felajánlásával, 3D nyomtatással készült adapterrel csatlakoztatják.

A koronavírus miatt kórházba kerülő betegek egy része oxigénterápiára, súlyosabb esetben lélegeztetésre szorul. Laikusként sokan azt gondolhatják, hogy mindez rutinfeladat a kórházakban, ám vannak olyan kérdések, melyek egyedi megoldásokat igényelnek a szakemberek részéről. A szolnoki Hetényi Géza Kórházban is alkalmaznak ilyen rendhagyó, és igen sikeresnek bizonyuló módszereket - számolt be az egyikről a szoljon.hu.

– Amikor a betegek Covid-tüdőgyulladás, vagy bármilyen más okból olyan súlyos állapotba kerülnek, hogy hagyományos oxigénterápiával nem sikerül biztosítani a szervezetükben a megfelelő oxigénszintet, lélegeztetni kell őket. Ennek a hagyományos útja az invazív lélegeztetés, amikor a beteg légcsövébe egy műanyag tubust vezetünk, és ezen keresztül lélegeztetjük. Ehhez a beteget el kell altatni, ráadásul magának a lélegeztetésnek is súlyos szövődményei lehetnek, ezért ha lehetséges, próbáljuk elkerülni.

Ennek módszere a maszkos vagy NIV (non-invasive ventillation) lélegeztetés. Ilyenkor az arcra teljesen illeszkedő maszkon keresztül tudunk a betegnek magas oxigéntartalmú levegőt juttatni, illetve lélegeztetés közben a légúti nyomást is szabályozni. Ehhez nem kell elaltatni a beteget, az ezzel járó mellékhatások és a lélegeztetés szövődményei is elkerülhetőek – magyarázta dr. Juhász István aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos.

– Vannak ilyen maszkok, ám egészségügyi kivitelben nagyon kevés van belőle és jelenleg szinte beszerezhetetlen. Normál körülmények között egy hónapban négy-öt betegnek van rá szüksége, most a járvány miatt előfordul, hogy naponta nyolcnak. Az olaszoknál kezdték alkalmazni ezeket a snorkelezéshez használt búvármaszkokat. Nekünk ugye az kell, hogy a maszkba befújt levegő ne menjen ki, a búvárnak meg az, hogy ne menjen be a víz a maszk alá. A probléma tehát hasonló. Úgyhogy bementem az egyik népszerű sportáruházba és vettem néhány maszkot. Itt jött a következő probléma: a búvárpipa négyszögletes, a lélegeztető gép csöve pedig kerek – mondta el a doktor. A megoldás a teljes cikkben olvasható