• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Rendszeresen kínozták a gondozók a betegeket Mozsgón

Lapszemle Frissítve 2019.05.08 Forrás: rtl.hu
Rendszeresen kínozták a gondozók a betegeket Mozsgón

A bántalmazások rendszeresek voltak, az otthon dolgozói közül valószínűleg sokan tudtak róla. Reagált a MESZK.

Az RTL által leadott felvételek a Baranya megyei Mozsgó nevű település fogyatékos-otthonában készültek, és azt bizonyítják, hogy gondozók többször is brutálisan bántalmazzák az otthon lakóit. Aki a felvételeket készítette, azt mesélte, hogy a bántalmazások rendszeresek voltak, és szerinte az otthon dolgozói közül sokan tudtak róla, mégsem tettek semmit. Ő viszont képtelen volt tétlenül nézni, mi történik, ezért rögzítette a megdöbbentő jeleneteket.

***

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara sajtóközleménye a Baranya Megyei Mozsgó-Turbékpusztai Integrált Szociális Intézményben történt bántalmazással kapcsolatosan 

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara mély megdöbbenéssel fogadta a médiában megjelent híradásokat a Baranya Megyei Mozsgó-Turbékpusztai Integrált Szociális Intézményben történt ápolók általi bántalmazásról. 

A MESZK megkereste az intézmény vezetőjét, aki azt a tájékoztatást adta, hogy az érintett dolgozók nem a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara tagja, nem rendelkeznek egészségügyi szakképesítéssel, nem ápolói, hanem szociális gondozói munkakörben tevékenykedtek. Ennek ellenére a szomorú eset kapcsán a szakmai köztestület ki kívánja nyilatkozni a betegellátás során követendő egyik legfontosabb elv, az emberi méltóság tiszteletének megőrzését, tiszteletben tartását. Az ápolói és gondozói hivatás gyakorlóinak - tekintett nélkül végzettségi szintjükre és szakképesítésük formájára -, a mindennapi betegellátás során mindig szem előtt kell tartani. 

Erkölcsi tükröt tartva tagjaink felé hangsúlyozzuk, hogy a hivatás kötelezettséget ad számunkra, mely nem csak a szakmai, de a magánéletben is megköveteli a példamutatást és az etikus magatartást. Mindazon egészségügyi és szociális dolgozók, akik ezt nem tartják be rombolják az egészségügyi szakdolgozók megbecsülését, ezáltal gyengítik a társadalom felőli bizalmat. Az egészségügyi és szociális ellátás egy igen sajátos, folyamatos szolgálat, mely az emberi kapcsolatokra és az ellátott, gondozott tiszteletére épül. 

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elhatárolja magát azon dolgozóktól, akik ápolók iránti közbizalom rombolásában részt vesznek. Annak ellenére, hogy a köztestület hivatalosan nem indíthat eljárást olyan szakember ellen, aki nem a kamara tagja, teljes mértékben elítéli az Intézményben történteket.

 

 

Legolvasottabb cikkeink