• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rezidensek és a telepohár-elv

Lapszemle Forrás: Somogyi Hírlap

A rezidensi pályázat, amivel itthon tartanák a leendő szakorvosokat, egyelőre közel sem merült ki.

Az egészségügyi kormányzat láthatóan erőn felül, de „költségvetésen innen" igyekszik tenni azért, hogy amint Szócska Miklós államtitkár fogalmazott a minap, a 25. órában tegyenek az ágazatért Azért a gyógyításért, ami már nem a szakadék szélén van, hanem benne, Rácz Jenő kórházszövetségi elnök szavaival élve.

A rezidensi pályázat, amivel itthon tartanák a rezidenseket, leendő szakorvosokat, vagy legalábbis lassítanák az elvándorlást, egyelőre közel sem merült ki. A 620 pályázható, és 100 ezer forintos havi javadalmazással kecsegtető, viszont a hálapénznek évekre búcsút intő helyre 141 jelölt van országosan.

Varga Ferenc, a siófoki kórház főigazgatója érti az államtitkár telepohár-elméletét, miszerint a 141 felfogható úgy is, legalább ennyi doktorjelöltet sikerült otthon tartani. De így is kevésnek tartja a lépést. Kiemelte: nincs válasz a pályázat keltette bérfeszültségre, s arra sem, hogy mi lesz a pályázat letelte utáni időszakban.

- Látni kell: az Egészségügyi Alap befizetései a jelenlegi egészségügy működtetésére elegendők, sokáig nem tarthatóan - mondta Varga Ferenc -, így változatlan finanszírozás mellett előbb-utóbb hozzá kell nyúlni a társadalombiztosítási ellátási csomaghoz. Ez nehéz döntés, de nem lenne könnyebb a vizitdíjhoz és a kórházi napidíjhoz hasonló befizetés sem, ami kedvező szakpolitikai klímában betölthette volna a küldetését. Vagy a kiadásokon, vagy a bevételeken változtatni kell, máskülönben a tartalom csökken tervezetten, vagy spontán, de mindenképpen fájdalmasan.

Siófokon jelenleg három rezidens tanulja a szakmát, mindhárman korábban érkeztek. Idén nem pályáztattak rezidensi állást, mert a városi kórházban nincs orvoshiány. A belgyógyászatra keresnek csak gyógyítót, de oda szakorvost.

Marcali kórházát nem érinti közvetlenül a magyar egészségügy utánpótlás-problémája, hiszen viszonylag kevés orvossal dolgoznak, s ők mindannyian szakorvosok. Antal Gabriella főigazgató elmondta: még csak szakorvosjelöltjük sincs. Rezidensek alkalmazása már csak azért sem életszerű, mert a kórház nem vesz részt az orvosképzésben, így a fiatalok idejük nagy részét máshol töltenék. Ennek ellenére, ha lenne rá jelentkező, természetesen igyekeznének megoldani az alkalmazását.