• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rezidensek gyógyítási kompetenciája

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Minden az egyéni képességeken múlik, valamint a napi gyakorlatban dől el.

Dolgozik a rezidensek gyógyítási kompetenciáinak meghatározásán az egészségügyi ágazatvezetés tanácsadó testülete. Fülesdi Bélával, a szakmai kollégium elnökével készített rövid interjú a Magyar Hírlap Online oldalán olvasható.

Amikor az egyetemet végzett általános orvos belép a szakorvosképzésbe, az első két alapozó évben rezidensnek számít. Utána jön a szorosan vett szakmai képzés, ami orvosi szakmánként eltérő ideig, az én szakmámban – az aneszteziológiában – például három évig tart. Ekkor már szakorvosjelölt az illető. Bár a rezidensi évek alatt egy fiatal orvos önállóan még nem végezhet altatást, de később sincs kőbe vésett szabály, és a kérdést nem is kellene mereven kezelni. Minden az egyéni képességeken múlik, valamint a napi gyakorlatban dől el – hangsúlyozta Fülesdi Béla. Van, akit a könnyebb eseteknél már fél év után engedünk egyedül altatni, azzal a feltétellel, hogy a munkáját felügyelő szakorvosnak elérhető közelségben, néhány méteren belül kell tartózkodnia. Mások csak később jutnak el erre a szintre. A lényeg, hogy a tutor mindig rajtuk tartsa a szemét, és figyelje a fejlődésüket. Később már az is elég, ha a műtőtraktus területén elérhető közelségben tartózkodik - mondta el az elnök. 

Ugyanez érvényes az ügyeleti beosztásra is. Szigorú szakorvosi felügyelet mellett – amit az ellátás biztonsága követel meg - a rezidens is ügyelhet. A szakvizsga letételéig ugyanis nem a jelöltnek, hanem az őt felügyelő szakorvosnak van gyógyítói felelőssége – emelte ki a szakember.

Minden szakmai tagozat maga határozza meg a kompetenciákat, az adott szakma sajátosságai alapján, de természetesen vannak alapelvek. Ezek közül pedig a legfontosabb a minél nagyobb számú orvos-beteg találkozás, hiszen ez alapozza meg a tapasztalatot. A lényeg, hogy olyan lépcsőzetes rendszert építsünk ki, amely garantálja, hogy a szakvizsga letételéig a jelöltek a szakma teljes és szilárd ismeretéhez jussanak. A sikeres vizsga után ugyanis a friss szakorvosok már másnap önállóan dolgoznak, és munkájukért már ugyanolyan felelősséggel tartoznak, mint az, aki előző nap még őket felügyelte. A szigorú elvárás ellenére a rendszernek rugalmasan kell működnie.