• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rokkantvizsgálat: 13%-os elutasítás Csongrádban

Lapszemle Forrás: Délmagyarország

Csongrádban a soros minősítésen 13, az új kérelmezők közül 27 % kapott elutasítást.

Politikai vita kereszttüzébe került a megváltozott munkaképességűek felülvizsgálata, holott az eljárás rendje alig változott. Csongrádban a soros minősítésen 13, az új kérelmezők közül 27 % kapott elutasítást – írja a Délmagyar – online.

Korábban a lap már bemutatta a megváltozott munkaképességűek komplex vizsgálatát. A korábbi minősítéstől abban tér el ez a nagyjából másfél órás eljárás, hogy a betegeket három szakértő kérdezi külön-külön a szegedi Vasas Szent Péter utcai rendelőben. Az orvos a leletei alapján beszélteti, megvizsgálja, a szociális szakértő az életkörülményeiről faggatja, a foglalkoztatási szakértő arra kíváncsi, mi a végzettsége, mit dolgozott, milyen tevékenységet tudna vállalni. Az is különbség, hogy míg korábban a szakértők szavaztak és az elnök szava döntött, most minden szakértőnek vétójoga van.

Január óta nem az egészségkárosodás mértékét határozzák meg százalékban, hanem az egészségi állapotot. Ezt úgy számolják ki, hogy az egészségkárosodás mértékét vonják ki 100-ból. Ha a jogi feltételei is megvannak az ellátásnak, az új Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv állapítja meg az ellátás összegét és időtartamát. Azok az ellátottak, akiknek tavaly III. csoportos rokkantsági nyugdíjat folyósítottak, idén pedig rehabilitációs ellátást kaptak, a felülvizsgálatot követően – ha nem töltötték be a rájuk vonatkozó nyugdíjkorhatárt megelőző 5. évet – 28 ezer 720 vagy 57 ezer 440 forint jár, egészségi állapottól függően. A rokkantsági ellátás 27 ezer 900 és 139 ezer 500 forint között lehet.

Január 1. és május 31. között Csongrád megyéből soros komplex felülvizsgálaton 1586-an jártak, ebből 65%-nak javasoltak a szakértők rokkantsági, 22%-nak rehabilitációs ellátást, és 13 százalékukat utasították el – az NRSZH statisztikája szerint. 901 új kérelmezőt vizsgáltak, közülük 52,1% esetében rokkantsági, 20,6-nál rehabilitációs ellátásra tettek javaslatot, 27,3%-ot elutasítottak.

Tiltakoznak a mozgássérültek
A tiltakozók hangsúlyozzák, hogy a 28 ezer forintos rehabilitációs ellátásból vagy a 45-70 ezer forintos rokkantsági ellátásból sem megélni, sem gyógyulni nem lehet. A nagy hőség és az idő rövidsége miatt a Mozgáskorlátozottak Kiskunhalasi Egyesülete nem tudott úgy részt venni a vasárnap kezdődött demonstráción, ahogyan azt szerették volna, viszont továbbra is kiállnak a rokkantak, elesettek, fogyatékkal élők és idősek jogaiért – nyilatkozta Tallérné Nyitrai Ilona a szervezet helyi elnöke a Halasmédiának – írja a Délmagyar – online a halasmédia.hu nyomán.

A tiltakozók arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy milyen kiszolgáltatott és reménytelen érzés ezen csoportok tagjainak lenni. A tiltakozók azt is hangsúlyozzák, hogy a 28 ezer forintos rehabilitációs ellátásból vagy a 45-70 ezer forintos rokkantsági ellátásból sem megélni, sem gyógyulni nem lehet, és munkát is reménytelenül keresnek. A tiltakozók egy petícióval is készülnek. A helyi szervezet Eötvös utcai irodájában szerda délig lesznek elérhetőek az aláírásgyűjtő ívek.