• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Schumacher ébredezik: ezt kell tenni most az orvosoknak

Lapszemle Forrás: mno.hu

Több mint 90 nap mesterséges kóma után Michael Schumacher állítólag az ébredés első jeleit mutatja.

Az orvosok pedig reménykednek. Mégis ott motoszkál a kérdés, vajon a korábbi Formula–1-es világbajnok valóban magához tér? Még az orvosok számára is reménykeltőnek hangzik a legfrissebb fejlemény: Ha Michael Schumacher a külső ingerekre valóban tudatosan reagál, az nagyon jó hír – nyilatkozta Peter Biberthaler, a müncheni Rechts der Isar Klinika baleseti sebészetének főorvosa – írja a Focus.de híre nyomán az mno.hu portálja.

Bár a menedzser nem ismertette Schumacher állapotának pontos részleteit, mégis az orvosok tapasztalatai szerint a korábbi Ferrari-sztár próbálkozásai, hogy a zajokra vagy beszédre reagáljon, annak az első jelei lehetnek, hogy fokozatosan visszanyeri a tudatát. Néha a páciensek megpróbálkoznak azzal is, hogy a hozzátartozóik kezét megszorítsák. Nagyon jó jel lenne, ha Schumacher megpróbálná kinyitni a szemét – tette hozzá Biberthaler.

Rendszerint a betegek, akik kómából ébrednek fel, különböző fázisokon mennek keresztül. Az önálló légzést az először csak rövid, majd egyre hosszabb szemkontaktus követi, a szem, száj és arc mimikája is egyre kifejezettebb lesz. A legutóbbi hírek arra engednek következtetni, hogy Michael Schumacher épp ezeken a lépéseken megy keresztül.

Mindezek ellenére nagyon nehéz lenne meghatározni azzal az időpontját, hogy mikor ébred fel Schumacher. Jelen pillanatban senki nem tudja előre megmondani, hogy valójában mennyire fog a világbajnok versenyző tudatához térni – óv Peter Biberthaler a túlzott optimizmustól.

Annak ellenére, hogy reagált a külső ingerekre, előfordult néhány páciensnél, hogy mégsem javult tovább az állapota. Egyszerűen megrekedtek az eszmélés egy bizonyos szintjén. Az, hogy Schumachert már január vége óta fokozatosan próbálják felébreszteni, az az orvos szerint nem feltétlenül jelenti azt, hogy a korábbi autóversenyzőt is hasonló veszély fenyegeti. Biberthaler beszámolt olyan betegekről is, akik csak kétszáz nap alatt tértek teljesen magukhoz. Mindenesetre vannak arra korábbi adatok, hogy olyan gyorsan sikerült az egyes páciensek rehabilitációja, amilyen gyorsan a kómából magukhoz tudtak térni. Ennek az az egyszerű oka, hogy ilyenkor az orvosok természetesen hamarabb elkezdhetik a rehabilitációs kezeléseket is.

Még a legkedvezőbb „csillagállás" esetén is hosszú és nehéz út vár Michael Schumacherre, amelyen számos veszély leselkedik rá. Peter Biberthaler abból indul ki, hogy a francia orvosok azért kezdték el csak néhány héttel ezelőtt híres páciensüket felébreszteni az altatásból, mert ekkorra lettek biztosan abban, hogy a szervezete a létfenntartó készülékek (például lélegeztetőgép) segítsége nélkül is működni fog. Azonban pontos információi erről neki sincsenek – jegyzi meg a portál.

Nem tudjuk, hogy Schumachernek szüksége van-e még lélegeztetőgép segítségére – tette hozzá a szakértő, egyúttal megnevezve az egyik legnagyobb kockázati faktort: ha a tüdőből nem jut elegendő oxigén a vérbe, akkor a páciensnek az ébredési fázisban erős légszomja lehet. Éppen ezért általában az ébresztés ideje alatt a lélegeztetőgépes rásegítést alkalmazzák, miközben az orvosok fokozatosan csökkentik a nyugtatók mennyiségét, ennek az az oka, hogy a mesterséges kóma hosszú ideje alatt a páciens légzőizmai elgyengülnek. Azért, hogy ne lépjen fel légzési elégtelenség az ébresztési fázisban, az ébredő páciens légzését tehát géppel segítik, ami folyamatosan alkalmazkodik a beteg tüdőfunkcióihoz.