• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sok a beteg, de ez nem még nem influenza

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

Új összetételű oltóanyaggal védekezhetünk idén az influenza ellen.

Ötvennégyezer ingyenes, influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre Csongrád megyében. A vakcinák már a háziorvosoknál vannak, amelyekkel térítésmentesen oltják be azokat, akik jogosultak rá. Akinek fizetnie kell érte, egyrészt az oltóanyagot is meg kell vennie, másrészt az oltásért is fizetnie kell – átlagosan 3000 forintot – írja a Délmagyar – online.

A tavalyi oltóanyaghoz képest változott az összetétel: mivel tavasszal a B vírusvariáns okozott megbetegedéseket, amely nem volt benne az akkori készítményben, idén már ezt is beletették – közölte Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvos.
Hogy eddig mennyien oltatták be magukat, arról egyelőre nincs adat. Ha nincs pánik az influenza körül, az emberek jó része az utolsó pillanatokig kivár, vagy egyszerűen nem is veszi fel az oltást – osztotta meg a tapasztalatait a lappal a tiszti főorvos. Egyelőre semmi jele az influenza aktivitásának: most az ilyenkor szokásos felső légúti megbetegedések szezonja kezdődött meg – tette hozzá Tombácz Zsuzsanna.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara nemrégiben javasolta, hogy a patikákban is be lehessen adni az influenza elleni védőoltást. Érveik szerint a külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a vakcina kiváltásakor az helyben meg is kapható, a lakosság „átoltottsága" ugrásszerűen megnő. Egy, a lap által megkérdezett szakember szerint nem is lenne szerencsés egy ilyen döntés. Egyrészt nincs olyan nagymértékű igény az oltások iránt, ami az orvosokat túlzottan leterhelné. Másrészt felelősséget kell vállalni az oltások szakszerű beadásáért, ennek technikáját pedig a gyógyszerészek nem tanulják – emeli ki a lap.

Országszerte 15 helyen nyíltak oltópontok, vagyis olyan orvosi rendelők, ahol az influenza elleni oltás azonnal, időpont-egyeztetés nélkül is megkapható. Az oltópontokon a védőoltások beadása a szokásos járóbeteg-ellátástól elkülönítve történik, így kikerülhető az időigényes procedúra, amely során a páciensnek előbb receptet kell íratni, majd a vakcinát a patikában beszerezni, végül újabb sorban állás után beadatni a körzeti orvossal. Csongrád megyében a szegedi Mediteam vállalta fel ezt a feladatot.