• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szegeden három hónapot kell várni MR-re

Lapszemle Forrás: szeged.hu

A kormány tavaly rendelte el, hogy a daganatgyanús betegeket két héten belül megvizsgálják - ezt a határidőt tartja is a szegedi MR-vizsgáló.

Aki viszont más beutalóval érkezik, három hónapot, vagy többet is kell várnia. Aki ma igényelt időpontot, legkésőbb júliusra kapott – írj a szeged.hu

Sokan várakoztak CT-re a II-es kórházban. Szegeden minden hónap első munkanapján osztanak csak vizsgálati időpontot. A komputer tomográfiára körülbelül egy hónapot kell várni, míg mágneses-rezonanciás vizsgálatra hármat. Csak akkor látják el ennél hamarabb a beteget, ha rosszabbodik az állapota.

Gion Katalin, a Diagnoscan Magyarország-Szeged orvos-igazgatója elmondta, sok betegnek ez a három hónapos várakozási idő igen hosszú, ezért a szakorvosaik számára úgynevezett kontingenseket tartanak fenn. Ez azt jelenti, hogy neurológus, idegsebész, onkológus kollégák számára helyeket biztosítanak, és ha úgy ítélik meg, a betegének nem alkalmas, vagy túl hosszú ez a három hónapos várakozási idő, akkor ezekre e helyekre bekerülhet az adott beteg.

Gion Katalin szerint az egészségügyi államtitkár által bejelentett ötmilliárdos támogatásból ők készülékcserére kaptak ígéretet. Abban bízik, ez csökkentheti a hosszú várakozási időt. A Semmelweis utcai MR-gép és a II-es kórház CT-berendezése helyett kaphatnak újabbakat.

Az igazgatónő elmondta jobb minőségű, újabb, korszerűbb készülékek érkeznek, azonban számban nem lesz több berendezés, tehát ugyanúgy marad a klinikai tömbben egy CT készülék, és a kórházban szintén egy CT készülék. Azonban mind a kettő helyen minőségileg jobb és gyorsabb készülék kerül, és ez is a vizsgálati időt rövidíti.

A doktornő azt is hozzátette, nagyon örülnek annak, hogy bővítik a kapacitást, de félő, hogy kevés lesz rá a radiológus. Jelenleg csak az idősebb kollégáik terhelhetők, a fiatalabbakra még nem mernek bízni komolyabb feladatokat.