• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szigorú közegészségügyi követelmények a gyermektáborokban

Lapszemle MA 06:00 Forrás: InfoStart
Szigorú közegészségügyi követelmények a gyermektáborokban

A szülőknek is vannak teendőik, ha táborozni küldik a gyermeküket – figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

A táborozásnak a közegészségügyi, egészségügyi követelményeit jogszabályok rendezik. A táborozást a kezdési időpont előtt legalább hat héttel be kell jelentenie a szervezőnek a hely szerint illetékes népegészségügyi feladatkörben eljáró járási vagy a főváros esetén a kerületi hivatalnál. Ha a tábor több járási hivatal illetékességi területét érinti, akkor a fővárosi vagy vármegyei kormányhivatalnál kell ezt a bejelentést megtenni. A bejelentéskor meg kell adni a résztvevők számát, a tábor helyét, illetve időpontját.

"Alapvető fontosságú az ivóvíz minőségű víz, melyet vándortábor vagy nomád tábor esetén is biztosítani kell. Gondoskodni kell a keletkezett hulladék megfelelő gyűjtéséről, tárolásáról, rendszeres elszállításáról, az egészségre káros rovarok és rágcsálók irtásáról, a szennyvíz elhelyezéséről, ha nem teljes közművel történik a tábor" – mondta az InfoRádióban Csizmadia Hajnalka.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ élelmezés-, táplálkozás, gyermek- és ifjúság-egészségügyi osztályának vezetője hozzátette: a résztvevők számának megfelelő mennyiségű illemhely, illetve kézmosási lehetőséget is biztosítani kell, illetve ottalvós tábor esetén a tisztálkodási lehetőséget is meg kell oldani. Gondoskodni kell továbbá a helyiségek rendszeres takarításáról, fertőtlenítéséről, és az étkezést is meg kell oldani a gyermekek számára. A tábor területén konyhát a vonatkozó élelmiszer-biztonsági előírások betartásával lehet csak létesíteni és üzemeltetni. A gyermekeknek biztosítani kell a rendeletben előírt energiaszükségletet, valamint a diétás étrendet igény esetén.

A táborokban csak egészséges gyermekek vehetnek részt, erről a szülőknek kell nyilatkozniuk, az előre kiküldött dokumentumban. Ebben arról nyilatkoznak, hogy a táborozást megelőző négy napban a gyermeken nem észleltek fertőzésre utaló tüneteket. Itt érdemes feltüntetni az esetleges allergiát is.

Továbbiak a teljes cikkben