• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szigorúan ésszerűsítik a betegszállítást

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet - Magyar Hírlap

Nem csak az ügyeleti időben történő betegszállítás feltételei szigorodnak.

Nem csak az ügyeleti időben történő betegszállítás feltételei szigorodnak. A jövőben például akkor sem kérhető szállítás, ha valaki úgy dönt, hogy nem a területileg illetékes kórházban kezelteti magát. Bíró Ferenc, a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének elnöke elmondta, természetesen kivételt jelentenek azok az esetek, amelyek ellátása csak magasabb szintű, például országos intézetben oldható meg.

Mint ismert, egy jogszabály-módosítás értelmében az ügyeleti időben, azaz hétköznap este 10 és reggel 6 között, valamint ünnep- és munkaszüneti napokon csak azokat a betegeket szállítják haza, akiket ügyeleti időben végzett vizsgálatra, meghatározott időben végzendő kúraszerű kezelésre (például művesekezelésre), vagy 24 órán át üzemelő diagnosztikai vizsgálatra (CT-re, MRI-re) szállítottak be vagy akik sürgősségi ellátásra kerültek.

Bíró Ferenc szerint tovább kellene szigorítani a betegszállításra való jogosultságot, mert még mindig sokan tekintik taxinak a szolgáltatást. - Egyes orvosok ha kell, ha nem kérik a szállítást, hogy kedvezzenek a betegüknek. Ettől ennyire alulfinanszírozott a rendszer - vélekedett Bíró, aki nem ért egyet azzal, hogy problémákat okozhat az ügyeleti időben történő szállítás szigorítása. Szerinte ugyanis a sürgősségi ellátásra vagy az ügyeleti időben beszállított pácienseket továbbra is hazaviszik. - Azt nem várhatja senki, hogy hét végén készenlétben álljanak az autók csak azért, mert egyes orvosok éppen akkor gondolnak egyet - szögezte le.

Másként látja Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület vezetője, a Borsod megyei kórház főigazgatója, aki a szigorítás felülvizsgálatára kéri az egészségügyi államtitkárságot. Hangsúlyozta: nemcsak a döntéssel kapcsolatos kifogásaikat és a várható problémákat írják le, hanem egy komplett javaslatcsomagot is összeállítanak. Csiba úgy vélte, a szigorítás rossz a betegnek, ha az indokoltnál tovább kell a kórházban maradnia. A szolgáltatónak is rossz: egyrészt azért, mert ha megtelt egy osztály, akkor általában hazaküldik a legjobb állapotú pácienst, hogy új beteget vehessenek fel. Másrészt azért, mert számos beavatkozásnál az optimális finanszírozás eléréséhez meghatározott napig kell a beteget az intézményben tartani, sem a rövidebb, sem pedig a hosszabb ideig tartó bennfekvés nem szerencsés.

Betegszállítás helyett családi fuvarozás
Csiba Gábor, Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyesített kórházainak főigazgatója a Magyar Hírlapnak is elmondta: a gyakorlatban arról van szó, hogy mivel hétvégén megszűnik az előre tervezett betegszállítás finanszírozása, ezért kénytelenek az intézményben marasztalni azokat a pácienseket is, akiket adott esetben már haza lehetne engedni. A rendeletmódosítás korlátozza a kórházak mozgásterét az előre nem látott helyzetek megoldásában is, így például egy epeműtéten kedden átesett beteg egyhetes kórházi ápolási idejének lerövidítésével szabadítható föl ágy olyan betegnek, akit akut vak-bélgyulladással szombaton szállítanak be.

Júliustól azonban csak azokat tudják majd hazaküldeni, akiknek a szállítását a család valahogyan megoldja, Ha viszont nincs ilyen lehetőségük, akkor - maradva a példánál - az epe-műtétes egyrészt hétvégére „bent ragad a kórházban, így további ápolása, étkeztetése az intézmény költségvetését terheli. Másrészt pedig nem lehet fölszabadítani az ágyát.

A helyzetet tovább színezi, hogy teljes finanszírozás csak akkor jár egy-egy beteg után, ha a bajának megfelelő ideig ápolják a kórházban. Az átlagoshoz képest sem rövidebb, sem hosszabb ideig nem „éri meg" ott tartani őt, tehát a kényszerből történő elbocsátás időpontjával is sakkozni kellene. Csiba Gábor szerint „anyagilag mindenképpen a kórházak járnak rosszul, a rendeletmódosítás most veszteséget testál az intézményekre". A főigazgató ezért most arra készül, hogy a napokban körlevelet küld az osztályokra, melyben arra kéri a vezetőket, hétvégén semmilyen okból ne küldjenek haza beteget „Ezzel esetleg több lesz az indokolatlan ellátás, de mást nem tudok tenni" – közölte.