• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szócska csapatot szervez a végrehajtásra

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Egyre ellentmondásosabb az egészségügy átalakításának helyzete.

Hiába fogadta el a kormány a Szócska Miklós államtitkár és csapata által készített Semmelweis Tervet, a megyei önkormányzatok fideszes vezetői azt már meg is puccsolták, a hírek szerint külön alkut kötve Orbán Viktorral a kórházaik államosításának gyakorlatáról. Információk szerint Orbán Viktor elsődleges célnak tekintette a közintézmények államosítását, míg Szócska úgy vélte, ha nála vannak azok a jogosítványok, amelyekkel megmondhatja, hogy hol és mit kezelhetnek, akkor őt nem nagyon érdekli, hogy kinek a tulajdonában vannak a kórházak. A miniszterelnökkel való eddigi összjátékát ellenfelei is kiszámíthatónak és korrektnek értékelik, így aztán az államtitkár magabiztosságát állítólag nem kezdi ki, hogy Orbán éppen milyen játszmát enged a kórházak átadása-átvétele körül.

Pedig a játszma egyre élesebb: Tolna megyében pénteken bejelentette a megyei kormányhivatal vezetője, hogy átveszi a megye összes intézményét, a kórházat is. Pedig a Szócska-féle egészségügyi reformmal a megyék elveszítenék kórházaik felett a befolyásukat, és az új, speciális hivatalhoz, úgynevezett térségi intézethez - amelyben kizárólag az egészségügy közjójának elkötelezett emberek dolgoznának - központosítanák az ellátásokat.

E terv szerint a területre jutó közpénz elosztását és a fölhasználás kontrollját, beleértve a működtetéshez kötődő összes beszerzést is, e hivatal végezné - a tárca felügyelete mellett. Csakhogy épp ez az, ami erősen sérti a megyei vezetők gazdasági érdekeit. A Szócska-féle átszervezéssel ugyanis jelentős összegektől eshet el a helyi politikai elit, ha a jövőben már nem ők dönthetnek a beszállítói körről. A kormányhivatal által vezérelt állami kórházirányítással viszont minden maradhatna a régiben, mondják bennfentesek.

Az államtitkár a változások sikeressége érdekében új adatgyűjtő, az információk minőségi osztályozására képes szervezetet hozott létre, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI). Ebbe a hivatalba sűrítette a tárca korábbi háttérintézményeit, s a hozzájuk tartozó állami és az ágazat számára még elérhető uniós forrásokat. Az állami hivatalok közül mára talán itt koncentrálódik a legnagyobb és a legkönnyebben mobilizálható ősz-szeg. A hivatal - a Szócska-féle reformok egyik „tartóoszlopa" - szolgáltatja az átalakításhoz szükséges szakmai adatokat. Ha pedig a térségi intézetek megalakulnak, a GYEMSZI koordinálja a területi betegirányítást, és átveszi a közbeszerzések, az energia- és gyógyító eszközök megvásárlásának terhét az intézményektől.

Kivárás, óvatos taktikázás, ez minden, ami a megatárcán belül az egészségügyet pillanatnyilag a leginkább jellemzi - mondta a Népszabadság egyik forrása. Ez ilyen ellenszélben ez nem meglepő.

Fordulópontot jelenthet Orbán Viktor és Szócska Miklós szeptember elejére tervezett találkozója. Azt valójában Réthelyi Miklós tárcavezető kezdeményezte, hogy a nagy őszi kormányzati beszámoltatás során Orbán ne csak őt, hanem az államtitkárait is hallgassa meg. Az eseményt azért is várják sokan, mert mára a „Szócska-hívők" tábora is elbizonytalanodott. A kormányfővel zajló találkozó viszont pontot tehet annak az áldatlan vitának a végére, hogy a Szócska-féle Semmelweis Tervben leírtak vagy a megyei önkormányzati politikusok gazdasági érdekei szerint szabják-e át a kórházi ellátórendszert.

Szócska Miklóst egyébként nemcsak a tárca, illetve saját, Fideszen belüli erőtlensége erodálja. Egy közeli munkatársa azt mondta róla: képletesen szólva, még mindig tankönyvet ír, szép terveket sző, és nem érdekli, hogy közben milyen események zajlanak körülötte. Meggyőződése – és ezt a 2007-ben írt doktori értekezésében is kifejtette –, hogy a reformok elleni „fúrógép" azért olyan hatásos, mert a változások kampányszerűen zajlottak, és ez önmagában ellenállást vált ki. Szerinte a helyes vezetői magatartás, ha a változás ráépül a folyamatokra, és ad időt a „szervezeti tanulásra".

Elképzelései szerint orvosok, nővérek sokaságának kell úgy éreznie, ő is részese, alakítója a változásoknak. Az elmúlt hónapokban ezt készítette elő, „végrehajtó csapatokat" szervez országszerte. Munkájában főként volt munkahelyére, a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Intézetének végzett hallgatóira épít. A lap úgy tudja: Szócska és munkatársai szinte valamennyi volt hallgatóját megkeresték, és azt kérték, legyenek a „Szócska-csapat tagja". Országjárását is a "nagy csapatépítő tréning" köré szervezte.