• nátha
    • Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

      Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

      Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

Szükség van-e az e-számmentességre?

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Káros anyagokkal azóta szennyezzük magunkat, amióta az ősember feltalálta a tüzet és a sütést.

Károsak, rákkeltők-e az élelmiszerfestékek? Minden élelmiszer-adalék veszélyes anyag? – ezekről a témákról az interneten rengeteg zagyvaság, tévhit olvasható. Ezzel is magyarázható, hogy olykor elutasítjuk, ami természetes eredetű, de kedveljük, ami ipari termék pusztán azért, mert már nagyanyáink is használták. Annyit tehetünk, hogy amennyire lehet, csökkentjük a bennünket érő terhelést - írja a magyaridők.hu.

Körülnéztem a hűtőben. Azt olvastam, hogy a savanyított káposztába nátrium-benzoát tartósítószert tettek.

A multivitaminos margarinban emulgeálószerként zsírsavak mono- és digliceridjei vannak, de citromsav és színezékként karotinok is kerültek bele. Némi A-, B6-, B12- és D-vitamin is fokozza a termék minőségét, de mi az a tiamin és a riboflavin? Gyors keresés a neten, és kiderül, nincs ok a pánikra: a B1- és a B2-vitamint ekként is hívják.

Mégis miért került citromsav a margarinba? Azért, mert az élelmiszeriparban ez az anyag a legelterjedtebb savanyítószer, emellett antioxidánsként megőrzi számos élelmiszer aroma- és vitamintartalmát, illetve a tej és a tejszín sterilezésénél a fehérjék kicsapódását gátolja.

Az előbbieken túl a citromsav segíti a hústermékek átpirosodását, és javítja a tészták és a lisztek sütési tulajdonságát – és fogszuvasodást is okozhat. Mikroorganizmusok segítségével állítják elő, főképp egy penészgomba segítségével. Ez az E 330-as anyag. A káposztát tartósító nátrium-benzoát az E 211. De miért van szükség az E-számokra? És az e-számmentességre? Válaszok a Debreceni Tudományegyetem Gyógyszerészi Kémiai Tanszékének professzorától, Gunda Tamástól a teljes cikkben.