• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szükség van rá, de számos kérdést vet fel az új tervezet

Lapszemle Forrás: heol.hu

Kérdés: ha szakrendelésre kell küldeni a betegeket, miként fogják bírni kapacitással a szakorvosok.

Elkészült a nemzeti szűrőprogram, amelynek értelmében bizonyos időközönként különböző szűréseket rendel el az egészségügyi államtitkárság. Botorság azt gondolni, hogy a lakosság közömbös az egészségi állapotával kapcsolatban. Számos településen, például Parádon és Mátraderecskén évek óta rendszeresen szerveznek olyan egészségnapot, amelyen a helyi lakosok különböző szűrővizsgálatokon vehetnek részt. Ezek az ingyenes programok rendkívül népszerűek, s évről évre egyre többen vesznek rajtuk részt. Egy a lényeg: helyben és díjtalanul lehessen igénybe venni ezeket a szolgáltatásokat – írja a heol.hu portálja.

Dr. Kristofori György, Sirok háziorvosa a tervezetet elolvasva úgy fogalmazott, hogy az elképzelés nagyon előremutató, s a maga részéről nagyon boldog lenne, ha végre nemcsak a gyógyításra, hanem a prevencióra is nagyobb hangsúlyt fektethetnének, ám egy átfogó, kötelező, rendszeres szűrőprogram számos kérdést vet fel. Például azt, hogy kinek lesz kötelező a szűrés? A betegnek, vagy az orvosnak? Ha csak az orvos felelőssége lesz, hogy megoldja a feladatot, félő, hogy nehézségekbe ütközik, hiszen a páciens számára nem teheti kötelezővé az ebben való részvételt.

Vagyis, ha a beteget nem motiválják kellőképpen a szűrésre, előfordulhat, hogy ismét a orvosokat büntetik. Ebből pedig nem kér az így is agyonterhelt és alulfinanszírozott szakma. Az orvosok oldaláról felvetődik az is, hogy miből fogják finanszírozni a plusz munkát – tette hozzá Sirok háziorvosa.

A feladattól nem félnek, hiszen a vizsgálatokat – ha nem is rendszeres időközönként –, de most is elvégzik. Számolni kell a megnövekedett adminisztrációval is, ami ugyancsak embert és pénzt kíván. További gond, hogyha szakrendelésre kell küldeni a betegeket, miként fogják bírni kapacitással a szakorvosok. Sok esetben már most is hónapokat kell várni egy-egy vizsgálatra. Mi lesz, ha a rendszeres szűrések következtében ugrásszerűen megemelkedik a betegek száma? – írja a portál, amely így összegez: szűrésekre óriási szükség van, azonban az ehhez szükséges feltételeket meg kell teremteni.