• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szülészeti (v)iszonyok

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

Az otthon szülések hazai elindítóját, dr. Geréb Ágnest két éve helyezték előzetes letartóztatásba.

Mi történt ez idő alatt? Hogy áll az otthon szülés és a magyar szülészet helyzete? - tesz fel a kérdést a Népszabadság honlapján olvasható cikk szociológus szerzője.

Két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte a bíróság Geréb Ágnest, és 10 évre eltiltotta foglalkozásától. Egy másik ügy miatt már két éve házi őrizetben van. Míg a szülész-nőgyógyász ellen hozott ítélet egyik indoka a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés volt, hasonló váddal nem sűrűn látunk orvost bilincsbe verve. Nem mintha kórházban nem történne ilyesmi, csak éppen a legritkább esetben kerül a nyilvánosság, illetve a bíróság elé. Dr. Ábrahám László, műhibaperekkel foglalkozó ügyvéd egy interjúban megemlítette, hogy a közelmúltban 11 esetben fordultak hozzá jogi védelemért, képviseletért, mert szülés közben meghalt az anya. A sajtóból is emlékezhetünk arra az esetre, amikor a kecskeméti kórházban a szülést követően elvérzett egy asszony, vagy amikor a 24. hétre született csecsemőt halottnak hitték és vesetálba tették, míg fel nem sírt. A kórházi belső vizsgálat szerint nem hibáztak.

Nem volt még a Geréb Ágnessel szembeni eljáráshoz fogható ügy kórházi műhiba kapcsán. A bába elleni eljárás viszont egy pillanat alatt előtérbe helyezte az otthon szülés több évtizedes, uniós szabályokkal is szembemenő, rendezetlen jogi helyzetét. A kormányzat ezt gyorsított tempóval igyekezett orvosolni.

Ennek következtében 2011 áprilisa óta a nők már legálisan is választhatják az otthon szülést. Az azóta felállt két bábaszolgáltató kisebb csinnadrattával vonult be a sajtóba, az egyetemen beindult az otthonszülés szeminárium, folyamatban van az otthon szüléseknél használatos protokoll elfogadása, aminek kidolgozásába bábákat is bevontak. Elviekben mindenki elégedett lehet, hiszen a korábbi, törvényen kívüli helyzet rendeződött. Soha nem történt még ilyen gyorsan ennyi pozitív intézkedés az otthon szülés érdekében.

De maradt sok megoldatlan probléma. Az egyik a szakmai felelősségi rendszer kérdése, ami Geréb Ágnes perénél is fontos elem volt. A bírósági eljárásokban ugyanis kizárólag kórházi orvosok adnak szakvéleményt, miközben ők nem rendelkeznek semmilyen tapasztalattal az otthon szülés terén. A szakmai hibák büntetőügyként való kezelése pedig egyenesen kriminalizálja az otthon szülést.

A teljes cikk