• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Takács Péter: ismét választhatnak majd orvost a kismamák

Lapszemle 2023.09.20 Forrás: economix.hu
Takács Péter: ismét választhatnak majd orvost a kismamák

Legyen egy háromoldalú szerződés, a kórház, a kismama és a szülészorvos között, legyen egy transzparens rendelkezésre állási díja is.

Jön az állami egészségügyben a teljesítményértékelés, és nem szégyelltek magánellátóktól know-how-kat átemelni a rendszer kialakításakor, mondta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár egy egészségügyi konferencián, írja a economix.hu

Egy egészségügy van Magyarországon annak ellenére, hogy vannak állami ellátók és magánszolgáltatók is. Eddig a közellátásban nem volt triviális a minőség mérése, erre most nagyobb hangsúlyt helyeznek, mondta a Portfolió Privat Health konferencián Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára egy kerekasztal beszélgetés keretében.

Amikor az állami- és magánegészségügy újra összeforr

Az orvosok teljesítményértékelését is bevezetik, és az osztályokat is mérni fogják. Nézni fogják a reoperációs arányt, és azt is mennyi a túlápolás napja. A kórházak nem ugyanazzal a portfólióval rendelkeznek, vannak olyan intézmények, ahol alulfinanszírozott szakmák vannak, itt kódolva van a 2 milliárd forintos veszteség, de ha ott a menedzsment csak 1,6 milliárdos mínuszt csinál, akkor azt a kórházat meg kell dicsérni, ha 2,9 milliárdos hiány halmoz fel, akkor pedig meg kell szidni - sorolta az államtitkár.

Ugyanez igaz a személyes minőségmérésre is, a karcagi kórház sebész orvosát a karcagi kórház munkatársaival kell összehasonlítani nem a Semmelweis Egyetem orvosával.

Ezek új elemek a közellátásban és nem szégyellünk a magánellátásból know-how-kat átemelni, amik ott működnek - mondta Takács Péter. Példaként említette, hogy a Waberer Medicalnál alkalmazott minősítési elemek egy részét emelik át a közellátásba.

De elmondta azt is, hogy az új ügyeleti rendszer bevezetésekor utasította az Országos Mentőszolgálatot, hogy mérjék a betegelégedettséget, a lakossági tapasztalatok jók voltak, 4,3-ra értékelték a rendszert.

Takács Péter államtitkár azt mondta, dolgoznak azon, hogy a szülészeti osztályokon változás legyen, és a nők ismét annál az orvosnál szülhessenek, akinél szeretnének. Példaként említette, hogy legyen egy háromoldalú szerződés, a kórház, a kismama és a szülészorvos között, legyen egy transzparens rendelkezésre állási díja a szülész orvosnak, hogy mennyiért vállalja a szülést.

A magánellátás és az állami ellátás szétválasztása kapcsán Takács Péter elmondta, szabályozni kell a két szektor viszonyrendszerét, és az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) ehhez hozzá fog járulni. A sufnitunning magánrendelőkkel van baj, mert erre nincs rálátása egészségügyi rendszernek.

Legyen közös a felelősség

A magán- és a közellátás között járkáló betegről Takács Péter elmondta: a magánbiztosítóknak a jövőben kötelessége lesz helytállnia az általa okozott szövődményért, ezt egy nemrég elfogadott jogszabály tartalmazza. Eddig minden kockázatot elvitt az állam. A partnerségnek az is a része, hogy a felelősségen is osztozunk - sorolta az államtitkár.

További részletek az economix.hu-n

Legolvasottabb cikkeink