• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Társadalmi párbeszéd kell az eutanáziáról

Lapszemle 2023.09.30 Forrás: RTL-Klub Híradó
Társadalmi párbeszéd kell az eutanáziáról

Az orvosok félnek a jogi következményektől, a betegek pedig sokszor nincsenek jól tájékoztatva.

Ideje, hogy társadalmi párbeszéd induljon az eutanáziáról és a méltóságos halál fogalmáról – erről beszélt az RTL híradónak nyilatkozó intenzíves orvos Karsai Dániel alkotmányjogász esete kapcsán. Ahogy tegnap elmondtuk, az emberi jogi ügyvéd gyógyíthatatlan beteg, azért fordult a strasbourgi emberi jogi bírósághoz, hogy Magyarországon ő és a hozzá hasonló betegek dönthessenek az életük méltó befejezéséről. A magyar jog kizárólag az úgynevezett passzív eutanáziát engedi. Ide tartozik például a kezelés visszautasítása – de a Híradónak nyilatkozó orvos szerint a gyakorlatban ez nehézkesen működik.

...

A magyar jog kizárólag az úgynevezett passzív eutanáziát engedélyezi, és azt is csak szigorú feltételek mellett. Ide tartozik például, hogy az orvosok az agyhalál kimondása után lekapcsolhatják a gépről a beteget vagy, hogy egy gyógyíthatatlan beteg dönthet arról, hogy visszautasítja az orvosi kezelést.

„A betegnek joga van írásban, közokiratban visszautasítani az ellátást, ezt egy bizottság megvizsgálja aminek pszichiáter is tagja. Tehát figyelemmel vannak arra is, hogy cselekvőképes állapotban tette-e meg nyilatkozatát” – magyarázta a Híradónak Dr. Martin Zoltán orvosi perekkel is foglalkozó ügyvéd.

A Híradónak nyilatkozó intenzíves orvos szerint ugyanakkor a passzív eutanázia is komoly dilemmát okoz a szakmájában. A helyzetet rontja, hogy az orvosok félnek a jogi következményektől, a betegek pedig sokszor nincsenek jól tájékoztatva.

Sajnos tapasztalom Magyarországon, hogy a végstádiumú betegségben szenvedő emberek sokszor nem akarnak kórházba menni, mert félnek attól, hogy akaratuk ellenére olyan fájdalmas beavatkozásokat tesznek, amit nem szeretnének csak ők ezt nem tudják visszautasítani. És sajnos látjuk és tapasztaljuk, hogy sok, jelentős fájdalommal élő beteg, aki végstádiumú gyógyíthatatlan betegségben szenved, igen gyakran öngyilkos lesz – mondta Martin Dénes intenzíves orvos, a Magyar Orvosi Kamara etikai kollégium alelnöke.

Nem az eutanázia mellett érvel – hangsúlyozza Martin Dénes –, hanem amellett, hogy induljon egy társadalmi párbeszéd a méltóságos halál fogalmáról, ami sokszor még családon belül is tabunak számít.

Legolvasottabb cikkeink