• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tények és tévhitek a Candida-diétáról

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

Több lábon álló támadást kell indítani az elburjánzott gombatelepek ellen.

A candidiázis jóval több embert érint, mint amennyinél valóban diagnosztizálják, egyes becslések szerint minden második ember szenved tőle. Egy rejtőzködő betegségről van szó, melyet kiterjedt tünetrendszere miatt gyakran összetévesztenek más kórképpel, ezért különösen nehéz a diagnosztizálása. Sokan kezelés gyanánt az interneten keringő diétákhoz fordulnak, ezek pedig akár még nagyobb kárt is okozhatnak a szervezetükben – olvasható a Népszabadság – online oldalán.

A Candida alfajok és köztük a legelterjedtebb, a Candida albicans az egészséges bélflóra része, panaszt csak akkor okoznak, ha immunrendszeri gyengeség és a bélflóra egyensúlyzavara miatt túlzottan elszaporodnak. Kellemetlen lehelet, bőrpanaszok, viszketés, ekcéma, állandó felfázás, hüvelyi panaszok, kimerültség, levertség, emésztési problémák, puffadás, migrén mind-mind utalhat az egyensúly felborulására. A betegség vagy inkább állapot kialakulásáért több tényező lehet felelős, a háttérben azonban szinte mindig az immunrendszer meggyengülése áll. Az antibiotikum elpusztítja a szervezet jótékony baktériumait is, így azok nem tudják a továbbiakban megakadályozni a Candida-gombák szaporodását. A Candida egyébként a béltraktusban is megtalálható, ezért a táplálkozásnak kiemelt hatása és jelentősége van.

A Candida-gombák túlszaporodását többféle módon is ki lehet mutatni, vérből, orr-, garat- és hüvelyváladékból, valamint például az ún. VEGA-teszttel is, ez utóbbi a tenyér akupresszúrás pontjainak elektromos ellenállásából következtet a candidiázisra. A diagnosztikai eljárások azonban nem 100%-osan megbízhatóak, ugyanis sokszor a tünetek ellenére sem képesek teljes biztonsággal kimutatni a Candida túlszaporodását. Amennyiben mégis sikerül diagnosztizálni a betegséget, úgy több lábon álló támadást kell indítani az elburjánzott gombatelepek ellen.

A Candida elleni diéta az egyik legellentmondásosabb diétatípus, a tényekről és tévhitekről Barcza Zsuzsanna dietetikus szakértő, a Step 4 Life Életmód Stúdió vezetője beszélt, mint mondta, az interneten többfajta diéta kering. Amiben a legtöbb közös, hogy mivel a Candida-gomba az egyszerű cukrokból táplálkozik, ezért az ezeket tartalmazó élelmiszereket – úgymint fehér lisztet, fehér cukort, de magas cukortartalmuk miatt a gyümölcsök nagy részét – szinte teljesen meg kell vonni a szervezettől. Szintén kerülendők a túlzott keményítő-, valamint adalékanyag-tartalmú ételek is, ezért nem fogyaszható például fehér rizs vagy tészta sem. Kételkedésre ad okot a diéta eredményességéről az, hogy ugyan a legtöbb gyümölcsöt kizárja, ugyanakkor a zöldségeket többségét viszont engedélyezi, miközben néhányuk szintén tartalmaz cukrot, igaz, más típusúakat, mint a gyümölcsök. A tejcukorról is megoszlanak a vélemények: egyesek szerint nem szolgál táplálékul a Candidának, míg mások abszolút kizárják az étrendből.

A diéta hatásossága több tényező miatt is nehezen mérhető. Mivel a kezelés részeként más eljárásokat is javasolnak, ráadásul emellett a diétát nagyon nehéz teljes mértékben betartani, ezért valószínűsíthető, hogy inkább ezek együttesen segítik a tünetek enyhülését és végül a teljes gyógyulást. A candidiázis kezelése még gyerekcipőben jár, ennek oka leginkább a szerteágazó tünetrendszere. A diétának a gyógyulást követő szinten tartásban és a visszaesés megakadályozásában van inkább szerepe, nem lehet tőle teljes és 100%-os gyógyulást várni – fűzte hozzá a szakértő.
Béltisztítás, húsmegvonás - A teljes cikk a Népszabadság – online oldalán olvasható!