• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tesztkáosz van, miközben próbálják a betegeket lassítani

Lapszemle 2020.05.05 Forrás: nepszava.hu
Tesztkáosz van, miközben próbálják a betegeket lassítani

Sok állami rendelőben és magánpraxisban is különböző kifogásokkal próbáltak időt nyerni a tisztázatlan részletek miatt.

Felizzottak a telefonok tegnap reggel a rendelőkben: indulnának a betegek vizsgálatra, elmaradt kezelésekre, az orvosok, asszisztensek viszont zavarban vannak az egészségügyi ellátórendszer hétfői újranyitásának számtalan tisztázatlan részlete miatt. Így sok állami rendelőben és magánpraxisban is különböző kifogásokkal próbáltak időt nyerni, igyekeztek rábeszélni a pácienseket arra, hogy egyelőre érjék be a telefonos ellátással - írta a népszava.hu.

Növeli a zavart, hogy a miniszteri levél melléklete szerint a „magas kockázatú beavatkozás” esetében elengedhetetlen a teszt, ám ezek közé soroltak sok olyan ellátást is, amely nem tartozik ebbe a kategóriába. Így például senki sem érti, hogy miért van szükség koronavírus tesztre például a radiológiai ultrahang vizsgálat előtt, illetve valamennyi onkológiai ellátásnál és a sugárterápiában. Még egy fülgyulladással is csak negatív PCR-teszttel lehet orvoshoz menni.

Az operatív törzs azt ígérte, hogy hétfőn tisztázzák a kötelező teszttel kapcsolatos részleteket. Először azonban csak még nagyobb lett a zavar. Kásler Miklós humánminiszter a parlamentben arról beszélt: „a tesztet minden esetben el kell végezni, ha felvetődik a fertőzés gyanúja”. Ez azért különös, mert a rendelete alapján nem fertőzésgyanú esetén, hanem az előírt ellátásoknál kötelező a vizsgálat. Később viszont hozzátette: a tesztet „az állami ellátásban a biztosító fizeti, a magánellátásban pedig a magánellátó vagy a beteg.” A szaktárca és az operatív törzs lapunk kérdéseire nem válaszolt, de az RTL Klub-nak meg az ATV-nek elmondták: a mintát a mentőknek kell majd levenniük. Az RTL-klub szerint erről hétfőn még nem értesítették az intézményeket – és lapunk munkatársai is ezt tapasztalták amikor rendelőknél jártak, szakorvosokat kérdeztek - írták.

– Hétfőn még csak próbáltam felkészíteni a betegeket a változásra – mondta lapunknak Cserni István, a Háziorvosok Online Szervezetének alelnöke, verőcei háziorvos, aki szerint lehetetlen volt három munkaszüneti napon megfelelni a hétvégi miniszteri levélben leírtaknak. A körzete szakrendelőjében hétfőn tartottak értekezletet arról, hogyan és hány beteget tudnak fogadni, de tegnap még tudták, milyen döntések születtek. Mint ahogyan arról sem kaptak tájékoztatást tegnapig, hogy miként oldják meg a PCR-vizsgálatokat.

A betegei mindenesetre megindultak, azzal együtt is, hogy a rendelőjében eddig is megvizsgált mindenki, akit csak lehetett, mert az elmúlt hat hétben nem tudta hová tovább küldeni őket. Cserni Istvánnak az újranyitással kapcsolatban leginkább csak kérdései vannak. Például nem tudni mi van a 65 év feletti gyógyítókkal? Visszaállhatnak vagy sem? Március közepén egy miniszteri levél tiltotta meg számukra, hogy beteggel találkozzanak. Másfél hete pedig egy másik levél megengedőbben szólt róluk, mondván: aki akar visszamehet dolgozni. Azóta mindenki határozott kormányzati álláspontra vár ez ügyben. Cserni István szerint az állam továbbra sem biztosítja számukra a védőfelszerelést, és most emellé a tesztelésekkel is lettek problémáik. A HAOSZ ugyan megfogalmazta a maga ajánlását arról, hogyan lehetne az alapellátást újraindítani, ám erre nem kaptak választ. Egyelőre kivárnak – mondja - és telefonon rendelnek.

Legolvasottabb cikkeink