• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több tizenéves került kórházba a szintetikus drog miatt

Lapszemle Forrás: beol.hu

Herbálfű, biofű néven jelent meg egy újabb pszichoaktív szer a piacon.

A drog a szakemberek szerint abban különbözik a marihuánától, hogy előbbi szintetikus, utóbbinál pedig növényről van szó. A békéscsabai kórház gyermekosztályán az utóbbi másfél hónapban többszörösére nőtt a forgalom a dizájner drogok használata miatt. Nem kell sokáig kutatni ahhoz, hogy valaki herbálfüvet, biofüvet szerezzen. Az internetes keresőbe beírva jó néhány oldal bukkan elő, ahonnan azok, akik már betöltötték a tizennyolcadik életévüket, bátran rendelhetnek. Mindegyik oldalon ott virít a szöveg, hogy az áru kizárólag technikai felhasználásra vásárolható, nem emberi vagy állati fogyasztásra – és az, hogy legális – írja a beol.hu portálja.

Hogy miként kell alkalmazni, arról is találni pontos leírást. Az árak szerteágazóak, de általában egy grammért 1000-1700 forintot kérnek. Persze, aki többet rendel, az olcsóbban juthat hozzá az áruhoz. Aminek a neve egyébként megtévesztő. A herbálfű, biofű ugyanis nem növényi származék, a szakemberek szerint szintetikus anyag, amit gyógynövényekbe áztatnak, hogy hasonlítson az igazira.

Április előtt szórványosan, egy-két alkalommal fordult elő, hogy azért kerültek fiatalok a gyermekosztályra, mert valamilyen tudatmódosító szert fogyasztottak – magyarázta dr. Baji Sándor, a békéscsabai Réthy Pál kórház gyermekosztályának vezető főorvosa, hogy az „izgalom-mágia" tandem mellett milyen hatása lehet még a dizájner drogoknak. Az utóbbi másfél-két hónapban viszont összességében már több mint húsz ilyen eset történt.

A fiatalkorúak között volt olyan, aki mindössze tizenegy éves volt, de főleg a középiskolás korosztály képviselői szorulnak segítségre. Elsősorban ügyeleti időben viszik be őket a mentők, akiknek általában a baráti társaságok szólnak, de volt már olyan is, hogy valaki az utcán lett rosszul, és azért kellett tárcsázni a segélyhívót. Hogy a szülők mit szólnak az esetekhez? Legtöbbször szégyenkeznek miatta.

A tünetek igencsak szerteágazóak. Volt, aki teljesen eszméletlen volt, és meg sem mozdult. Megesett már az is, hogy valaki belassult, azt mondták róla a többiek, hogy olyan, mintha „robot" lenne. Ám az is előfordult, hogy agresszívvá vált az illető, és rátámadt másokra – részletezte dr. Baji Sándor, aki elmondta azt is, ennek folytán áldozattá is válhatnak a szerhasználók, a másik véglet szerint bűnelkövetők is lehetnek. Mivel változóak a tünetek, változó az is, hogy miként kell kezelni őket. Egyeseknél vízhajtóra van szükség, másnál infúzióra, valakinél az okoz problémát, hogy 200-ra megy fel a vérnyomása, és azt kell csökkenteni. Olyan modern szerekről van szó, hogy egy sima vizsgálattal nem is lehet kimutatni azokat, illetve nem tudni, hogy pontosan mit és abból mennyit tartalmaznak – magyarázta dr. Baji Sándor.