• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Többet eszünk a szükségesnél és zsírosan

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Valamelyest csökkent a magyarok tápanyagfogyasztása az elmúlt évekhez képest.

Ám még mindig jóval több kalóriát fogyasztunk el a szükségesnél, a zsírfogyasztásunk pedig kiugróan magas - ez derül ki a KSH-nak a hazai élelmiszer-fogyasztás elmúlt három évtizedben alakulását vizsgáló, nemrég közzétett elemzéséből.

Az egy főre jutó hazai húsfogyasztás éves viszonylatban nem változott (62 kg/fő), de az előző öt év átlagánál 2,1 százalékkal, a 30 évvel ezelőttinél pedig közel 15 százalékkal alacsonyabb volt. Nem túl jó hír ugyanakkor, hogy az egészségesebbnek számító baromfihús fogyasztása (28 kg/fő) egy főre vetítve egy kilóval csökkent, a sertéshúsfogyasztás (27 kg/fő) pedig ugyanilyen mértékben nőtt.

A magyarok által elfogyasztott sertéshús aránya az összes húshoz viszonyítva még mindig nagyon magas, 44 százalékos. Marhahúsból évről évre kevesebbet eszünk: míg harminc éve átlagosan 9,6 kilogramm marhát fogyasztott el egy ember, mára ez a mennyiség majdnem a negyedére, 2,8 kilóra zsugorodott.

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlen halfogyasztás Magyarországon továbbra is nagyon alacsony, sőt az egy főre jutó mennyiség 2009-ben az előző évi 3,8 kg-ról 3,7 kg-ra mérséklődött.

Az adatok szerint a magyar lakosság még mindig nagyon sok zsírt eszik. Az egy főre jutó, egy év alatt elfogyasztott zsír mennyisége 37 kilogrammot tesz ki, ami ugyan az előző évi adathoz képest nem változott számottevően, ám a 30 évvel ezelőtti fogyasztáshoz képest 20 százalékkal nőtt. A KSH ugyanakkor megjegyzi: a növényi olajok és zsírok fogyasztása 1990 és 2009 között majdnem megduplázódott, miközben az állati zsíroké 44 százalékkal visszaesett.

Az összes élelmiszer 30 százalékát kitevő zöldség- és gyümölcsfogyasztás az utóbbi öt évben a termelés függvényében nagyon ingadozott. A zöldségfélék fogyasztása (117 kg/fő) fejenként 3,3 kg-mal mérséklődött, a gyümölcsöké 3,7 kg-mal nőtt (92 kg/fő) egy év alatt. Ezen belül tovább bővült a hazánkban is termeszthető' gyümölcsök aránya, és visszaszorult a déligyümölcsöké.