• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Többet kell várni a PET-re

Lapszemle Forrás: Petőfi Népe

Az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják: bizonyos szempontból bonyolultabb lett az eljárás.

A kecskeméti megyei kórházban nyáron örömmel fogadták a hírt, hogy ezentúl az OEP támogatja a költséges PET/CT vizsgálatokat, azonban az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják: bizonyos szempontból bonyolultabb lett az eljárás. A megyei kórház még 2006-ban vásárolta meg 500 milliós hitelből a rákdiagnosztikában legkorszerűbbnek számító eszközt. Öt évet kellett várni arra, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) befogadja a módszert: egészen 2011 augusztusáig a kecskeméti intézmény gazdálkodta ki a körülbelül 200 ezer forintos vizsgálatokat.

Dr. Rajtár Mária, a nukleárismedicina-osztály vezető főorvosa elmondta, a tébéfinanszírozás előtt évente legfeljebb 240-250-szer tudták használni a drága készüléket. Az OEP döntése értelmében viszont évente 1500 vizsgálatra van lehetőségük. – A korábbi rendszerben kizárólag a kecskeméti kórház onkoradiológiai központjában kezelt – a megye egész területéről érkezett – betegeknél használtuk a PET/CT-t. Egy szakbizottság minden héten összeült, megvitatta, hogy mely páciensek esetében indokolt az alkalmazása, ezt követően pedig a kijelölt betegeket behívtuk és előkészítettük a vizsgálatra. Mindez megtörtént egy héten belül.

A rendszer most bonyolultabbá vált, véleményem szerint érdemes lenne újragondolni. Míg korábban gyakorlatilag elég volt egy telefon az intézményen belül, most a Szegedi Tudományegyetemen működő PET/CT várólista-bizottság dönt a kérelmekről. Noha természetesen a nálunk dolgozó orvosok is tisztában vannak azzal, hogy a társadalombiztosítás mely daganatok esetében finanszírozza a drága diagnosztikai eljárást – jelentette ki Rajtár Mária.

A dél-magyarországi régióban a kecskeméti kórház van kijelölve a PET/CT eljárásra. Amióta az új finanszírozási rendszer életbe lépett, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyéből az onkológus szakorvosok Szegedre küldik a vizsgálatkérő adatlapokat. A megyei kórház akkor fér hozzá az egyes betegek adataihoz, ha a grémium engedélyezi a kérelmüket.