• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tömeges felmondás Budapest legjobb kórházában

Lapszemle Forrás: Index.hu - Napi.hu

Nem könnyű hat aneszteziológust találni a magyar piacon, bármennyire is létfontosságú a szerepük egy kórházban.

Akut aneszteziológus-hiány lépett fel a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban: Fejér Csaba osztályvezető távozása után nyolc aneszteziológus szakorvosból hatan felmondtak, értesült több forrásból Index.

A lap információi szerint a Szent Imre közel van egy bénult állapot beálltához: beláthatatlanul csúsznak el időben az előre betervezett műtétek, duzzadnak a várólisták, a szakemberek hiányát pedig nem tudják egyik pillanatról a másikra pótolni.

Ráadsul az egyik kórházi forrásunk szerint nemcsak az aneszteziológusok mennek el Budapest egyik, de talán legjobbnak tartott közkórházából, hanem több osztályon megfigyelhető, hogy kevesebb dolgozó jut egy betegre, mint korábban - írja a lap.

A kórház szinte minden létező, szakvizsgával rendelkező aneszteziológust próbál összeszedni, de az, hogy egyszerre felállt az osztály háromnegyede, azt az érzés kelti, hogy semmiképpen se menjünk oda dolgozni - magyarázta az Indexnek egy másik budapesti kórházban dolgozó szakorvos, akit hívtak ügyelni a Szent Imrébe, de nem inkább nem ment.

Összeomlással fenyeget a fővárosi kórházrendszer
Ha jók az Index információi, akkor most a szemünk láttára omlik össze a budapesti kórházrendszer, mert innen indulhat a dominó effektus - mondták a Napi.hu által megkérdezett szakértők. Ha a Szent Imre sürgősségi osztálya munkaképtelen, a fővárosi ügyeleti rendszer foghíjassá válik, és hatalmas nyomás nehezedik a maradék ellátókra. Ha ők meghajolnak a nyomás alatt, űr keletkezik az ellátásban, ha állják a rohamot, akkor az elviselhetetlen terhelés miatt újabb osztályokról vándorolnak majd el az orvosok, ezzel máshoz keletkezik betölthetetlen hiány.

A budapesti sürgősségi ellátás problémái biztosan nem új keletűek, hosszú évek óta görgeti maga előtt az a most már minden eresztékében recsegő-ropogó budapesti kórházrendszer, amely a fővárosi és a Pest megyei lakosokkal együtt legalább hárommillió ember ellátásért felel.

A Szent Imre kórház kapacitásainak kiesése nem csak általában jött rosszul, hanem több szempontból is a legrosszabbkor következett be. Egyfelől két kórházban is kapacitásszűkítő felújítások zajlanak - a Merényi traumatológián ablakokat, a János kórház traumatológián uniós forrásból röntgengépeket cserélnek. Másfelől október óta az újpesti Károly kórház is kiesett az aktív ellátásból, miután a Honvédkórházba olvadtak kapacitásai.

A sürgősségi, traumatológiai ellátás centrumaként 14,5 milliárdból felépített Korányi projekt pedig továbbra is használatbavételi engedélyre vár, az Országos Egészségpénztár (OEP) szerint folyamatban van a támogatási szerződése, ezért kapacitásbefogadásról még nem nyilatkoztak, de értelemszerűen az Országos Tisztiorvosi Hivatalhoz sem érkezett még be a Korányiból engedélykérelem új ellátásra. Válságstáb kellene - a teljes cikk

Közleményben cáfol a Szent Imre Kórház