• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tovább dúl a harc a genetikai szűrés miatt

Lapszemle Forrás: mno.hu

Zavaró, hogy a kormányhivatal hozott egy végzést, amivel ellentétes az ETT és az EMMI véleménye.

Negatív állásfoglalást adott ki az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) a magzatkezdemények beültetés előtti genetikai szűréséről, pedig a kormányhivatal már engedélyezte az eljárást, és ez megtéveszti a pácienseket – mondta el a Magyar Nemzetnek dr. Vereczkey Attila, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet orvos igazgatója.

Súlyos visszaélésekre is alkalmat ad, az egész világon ellenszenvet kelt – ezekkel a szavakkal jellemzi az ETT humán reprodukciós bizottsága azt a genetikai szűrési eljárást, amit jelenleg az országban egyedül a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet végez. A kormányhivatal engedélyezett a Versysnek egy eljárást, amelynek során a beültetés előtt megvizsgálják a magzatkezdeményeket, és a lombikprogram során csak az egészséges és életképes embriót ültetik be a méhbe.

Az ETT januári állásfoglalásából azonban kiderül, hogy nem támogatja az eljárás rutinszerű alkalmazását. Mint leszögezik: a tudományos-technikai fejlődéssel folyamatosan újabb és újabb eljárási lehetőségek nyílnak az emberi reprodukció befolyásolására. Ezeknek a technikailag ma már kivitelezhető eljárásoknak egy része azonban súlyos visszaélésekre is alkalmat ad, és az egész világon ellenszenvet kelt. Az ETT ezért továbbra sem támogatja a preimplantációs genetikai szűrés hazai, rutinszerű alkalmazását anélkül, hogy ennek pontos végzési szabályait megalkotnák, engedély nélküli végzését pedig illegálisnak tartja.

Vereczkey Attila, a Versys orvos igazgatója elmondta: a páciensek szempontjából zavaró, hogy a kormányhivatal hozott egy végzést, majd ezután felkerült egy azzal ellentétes, „aggályos és egyoldalúan negatív" vélemény az ETT honlapjára.

Az Emmi egészségügyért felelős államtitkársága szerint a preimplantációs szűrés kizárólag speciális kutatási engedély birtokában végezhető. A Versys azonban a működést engedélyező szervezet nyilvántartásában nem szerepel. A kérdésünkre, hogy sújthatják-e szankciókkal az intézményt, közölték: az egészségügyi szolgáltatók tevékenységét a működést engedélyező szerv (OTH) jogosult ellenőrizni. Hozzátették: a tárcának az ETT-vel egyezik a véleménye. A témáról a Válasz.hu cikke