Küszöbön a strandszezon, amikor szinte bármit megtennénk, hogy beleférjünk tavalyi ruháinkba.
Gyakran életmódváltásba kezdünk - de mi van akkor ha túl sok a jóból? Egyre divatosabbá válik, hogy az egészséges életmód jegyében bizonyos ételeket teljesen száműzünk az étrendünkből. Németh Ágnes dietetikust hangúlyozta: A szélsőségeket kerülni kell. Nincs tiltott étel, csak tiltott mennyiség, ez az egészséges életmód egyik alappillére – olvasható a feol.hu portálján.
Vannak, akik szigorú előírások alapján összeállított étrendet követnek, s így kívánják egészségüket visszaszerezni, vagy éppen megőrizni. Ezeknek az életmód-programoknak számos módja ismeretes manapság. Az egyikük például a makrobiotikus étrend. Ennek alapja, hogy száműzni kell az étrendből mindennemű húst, s az étlapot a teljes értékű gabonafélékkel és a növényi eredetű táplálékokkal kell megtölteni. Vannak olyan összetevők, amik kizárólag az állati eredetű táplálékban találhatóak meg. Ilyen például a B12 vitamin, ami a vérképzésnek elengedhetetlen feltétele. Hiányában vérszegénység alakulhat ki – emelte ki a szakember, hozzátéve azt is, a növényi eredetű táplálékok energia-, fehérje-, és esszenciális aminosav tartalma alacsony, ezért van szükség állati eredetű élelem fogyasztására is.
Természetesen a húsmentes étrendnek is vannak előnyei. Például a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakorisága az alacsonyabb koleszterin bevitelnek köszönhetően kisebb, ráadásul a rostgazdag táplálkozás emésztésünkre is jótékonyan hat. A fentiek ellentéte a paleolit diéta, ami a húsevést és a magvak fogyasztását engedélyezi csak. Itt a fő problémát éppen a sok hús miatti magas koleszterinszint okozza. Azt javaslom, hogy ha valaki egészségesen akar táplálkozni, akkor azt a túlzottan szigorú szabályok nélkül tudja igazán megvalósítani – mutatott rá a dietetikus.