• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ügyeletes halálok

Lapszemle Forrás: Vasárnapi Hírek Online

Ma szinte alig van intézmény, ahol szabályosan tudnák biztosítani a munkaidőn túli ellátást.

Csak hétvégén ne legyél beteg! Az ügyvédek asztalán egyre több eset landol az ügyeleti ellátás megoldatlansága miatt - írja a Vasárnapi Hírek Online.

Ábrahám László egészségügyre szakosodott ügyvéd praxisában több haláleset kimondottan az ügyelet szervezetlenségére vezethető vissza. A jogász szerint ma már szinte életveszélyt jelent, ha valakivel munkaidőn kívül történik baj, csaknem esélytelen, hogy szakszerű ellátáshoz jusson. „Az ügyeletek képtelenek biztosítani munkaidőn kívül a szükséges és megfelelő egészségügyi ellátást. Nem egy helyen kiszervezésekkel, létszám és felkészültség szempontjából is elfogadhatatlan feltételek várják a betegeket" – állítja az orvos-ügyvéd, aki szerint mi sem példázza jobban a helyzetet, minthogy Kecskemét és vonzáskörzetének éjszakai, hétvégi ellátását egy kétszemélyes betéti társaság látja el.

„Szinte mindenhol olyanok dolgoznak a sürgősségi osztályokon, akiknek nem lenne szabad, nincs olyan hely szinte az országban, ahol biztosítani tudnák az előírt feltételeket" – ez Dénes Tamásnak, a Magyar Rezidens Szövetség elnökének véleménye. Ügyeletre leggyakrabban rezidenseket osztanak be, pedig egy rutintalan, sok esetben bizonytalan, fáradt és feszült kezdő nyilván senkinek sem életbiztosítás. A legaggasztóbb, amikor a kezdő ambuláns rendeléseket is ellát, ott ugyanis ő – akár egy-két hónapnyi munka után – dönt arról, kell-e a kórházi vizsgálat, vagy néhány jó tanáccsal hazaengedheti a beteget. A szövetség felmérései szerint mindenütt gyakorlat, hogy a rezidensek sok, ráadásul felkészültségüket, tapasztalataikat meghaladó feladatot kapnak. Nem ritka, hogy napi 12 órát dolgoznak, s szinte általános, hogy havi 6-7 ügyeletet kell vállalniuk, ebből hármat hétvégén. Sok esetben fizikai képtelenség a felügyelet, ha például 150 ágyas osztályon összesen egy orvos és egy rezidens ügyel.

Júliustól már csak szakorvos jelenlétében vállalhatnak ügyeletet a rezidensek a kórházakban, egyedül nem. A rendelet azonban mindössze három osztály: a traumatológia, az intenzív és a koraszülött intenzív osztály esetében írja csak elő ezt. A rezidens szövetség nemcsak a lista bővítését szeretné, hanem azt is: legyenek az ügyeletről szóló adatok nyilvánosak a kórházak weboldalain. A betegeknek ugyanis joguk van tudni arról, hogy ha bemennek egy intézménybe, akkor a rezidens egyedül, vagy egy jelen lévő tapasztalt szakorvos mellett dolgozik. Az ügyeleti beosztás közérdekű adat, ezeket nyilvánosságra kellene hozni, a gyógyulás és a gyógyítás biztonsága is ezt kívánná.

További részletek és konkrét esetek a Vasárnapi Hírek honlapján