• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új ismereteket közvetít a Richter a diákoknak

Lapszemle Forrás: Napi Gazdaság

idáig nyolc középiskolát látogattak meg, hetet Budapesten, egyet Kecskeméten.

A Richter már régóta kötelezettségének tekinti a megfelelően markáns hazai társadalmi szerep-vállalást, ahol két területre fokuszál: az egészségügyre és az oktatásra. Az utóbbi részeként 2011-ben a vállalat egy megújult és minden eddiginél erőteljesebb programmal nyitott a középiskolák felé. Ennek keretében megalakult egy előadói csapat, mely a Richter különböző műszaki szakterületeit képviselő személyekből állt össze azzal a céllal, hogy egy előadói "roadshow" formájában népszerűsítse többek között a kémia komplex világát a középiskolákban - írja a Napi Gazdaság.

A cég és a középiskolák együttműködése a "THE" szervezet által valósult meg. A THE név a "Tudományos Hasznos Emberi" szavakat rejti magában, a szervezetről pedig azt kell tudni, hogy a Magyar Innovációs Szövetség és a The Hyperion Group közös kezdeményezéseként jött létre azzal a céllal, hogy a fiatalok, elsősorban a középiskolások körében népszerűsítse a műszaki és természettudományokat. A THE ezt oly módon teszi, hogy roadshow jelleggel különböző hazai középiskolákba kihelyezett előadói fórumokat szervez, ahová egy-egy alkalommal valamilyen egyetemről, kutatóintézettől vagy a kutatás-fejlesztésben érdekelt nagyvállalattól hívnak meg előadót vagy előadókat.

A Richter előadói csapata 2011-től tehát elsősorban a THE program keretében tartott előadásokat, de később a richteres csapat már egyre több önálló meghívást is kapott. Ez idáig összesen nyolc középiskolát látogattak meg, hetet Budapesten, egyet Kecskeméten.

Jelenlegi előadói anyaguk "A gyógyítás kémiája" címen fut. Ebben áttekintést adnak például olyan fogalmakról, hogy mi a gyógyszer, hogyan hat, mi a gyógyszeripari innováció, mi a gyógy-szerkémia, mi a gyógyszerminőség, mennyire sokrétűek a gyógyszeripari tevékenységek, mit jelent a gyógyszer, mint bizalmi termék, milyen veszélyei vannak az internetes gyógyszervásárlás-nak, milyen költségvonzata van a gyógyszeripari kutatás-fejlesztésnek, mi a farmakológia szerepe a gyógyszerkutatásban, mit jelent a szerkezetkutatás, mit jelent kutatónak lenni a gyógyszeripar-ban. Az előadásokon fontos szempont, hogy alkalmas legyen a pályaválasztás előtt álló fiataloknak a gyógyszerekre, a gyógyszeriparra, a gyógyszerkutatásra vonatkozó szemléletét markánsan formálni.