• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új SBO: már csak egy hónap

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

A héten megérkezett az új sürgősségi betegellátó osztály használatbavételi engedélye.

Egy hónapon belül megkezdődhet a költözés az SBO-ra. Nagy szervezettséget igényel majd a különböző klinikák osztályainak összehangolása: a mentőkkel és a klinikákkal egyeztetve más intézmények veszik át ideiglenesen a költözőktől az ellátást. Egy ideig lesznek részlegek, amelyek már működnek majd az új épületszárnyban, de lesznek olyanok is, ahol még folynak majd a költöztetési munkák. Több helyiséget már berendeztek, mindenhová folyamatosan érkeznek a bútorok. Az új osztályra új embereket is vesznek fel: az orvosi pályázatot már kiírták, a nővéri szintén folyamatban van. A helikopterleszálló toronnyal meglehetősen impozáns látványt nyújtó szárny az új klinika jobb oldalán napról napra szépül – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

Az impozáns fogadótérben már bent vannak a narancssárga székek – ezeken ülve, tévézve várhatják majd a járó betegek, hogy orvoshoz kerüljenek. Nyilván nem sok időt töltenek azonban itt, hiszen az SBO-n a sürgős eseteket látják majd el. Most egyelőre csak a takarítók dolgoztak itt – nekik folyamatosan van munkájuk.

Még mindig vannak építések, javítgatások. Nemrégiben például eltört egy nagynyomású vízcső, és beáztatta az egyik helyiséget. Ott tegnap fejeződött be a festés – nyilatkozta Pető Zoltán osztályvezető egyetemi docens, hozzátéve azt is, az épületet úgy tervezték meg, hogy nagy bajban minden ágyon tudunk sürgősségi ellátást nyújtani, vagyis akármelyik betegellátó helyiség bevethető erre a célra.

De nem csak vészhelyzetben kell rugalmasnak lenniük: a költözés is nagy szervezőmunkát igényel. Vannak eszközök, melyeket más klinikákról hoznak át. Ezekkel úgy kell egyensúlyozni, hogy csak annyi kerülhet előzetesen a helyére, amennyinek a hiánya nem okoz működési zavart a régi helyen. A tényleges költözéskor pedig a mentőkkel és a klinikákkal egyeztetve más intézmények veszik át ideiglenesen az ellátást, a néhánynapos osztályberendezés után pedig átköltöztetjük őket. Így egy ideig lesznek részlegek, amelyek már működnek, és emellett olyanok is, ahol még folyik majd a költöztetés – emelte ki Pető Zoltán.

Az új SBO-ra költözik majd az összes belgyógyászati, neurológiai, sebészeti, baleseti sebészeti és toxikológiai sürgősségi ellátóhely. Nagy lesz tehát a betegforgalom az osztályon, melyet nem is tudnak majd teljesen kielégíteni azzal, hogy a jelenlegi klinikai dolgozók itt is vállalnak majd műszakokat. A projekt tervezésekor – folytatta az osztályvezető egyetemi docens - a felügyelő hatóságok engedélyezték pártucatnyi új ember felvételét. Orvosi pályázatot már kiírtak, a nővéri is folyamatban van. Az már látszik: emberi erőforrással nem lesz problémánk – jegyezte meg Pető Zoltán, aki azt, hogy mikorra rendezkedik be teljesen az új szárnyban mindenki, nem szívesen latolgatta, de a tervek szerint egy hónap múlva megkezdődhet az első részlegek betelepítése. Az biztos, hogy az új osztály átformálja a klinikai ellátás megszokott rendjét – tette hozzá a szakember.