• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új szolgáltató működteti a háziorvosi ügyeletet

Lapszemle Forrás: Kisalföld

Már az új ügyeleti orvosi telefonszám működik hét Sopron környéki településen.

Az átállásnál voltak kisebb zökkenők, de javulhat az ellátás színvonala, ugyanis október elsejétől hét Sopron környéki településen új szolgáltató, a kapuvári Oxytrans Kft. működteti a háziorvosi ügyeleti rendszert. Egy hónapig azonban még a régi telefonszám is működött. Novembertől azonban már csak a 96/430-104-s számon kérhető segítség – írja a Kisalföld – online.

Kényszerhelyzetben voltunk, és meg kellett oldanunk egy felmerült problémát – így fogalmazott Horváth Tibor, az egyik település, Fertőszentmiklós polgármestere. Azt gondoljuk – folytatta -, hogy az ellátás színvonala nem lett rosszabb, mint korábban volt. A jövőben pedig tovább fejleszthetjük ezt. Az érintett lakosokat időben tájékoztattuk a változásról, miként az új ügyeleti telefonszámról is – tette hozzá Fertőszentmiklós polgármestere.

A hívások minden esetben a győri mentőszolgálat diszpécserérhez futnak be - kezdte az egészségügyi szakember. Itt mérlegelés után döntenek arról, hogy bennünket, azaz ügyeletes orvost, esetkocsit, vagy rohammentőt küldjenek – sorolta az újdonságokat Ambrus Barnabás, az Oxytrans Kft. ügyvezető igazgatója. Mint mondta, a járműveik GPS-el vannak felszerelve, így a mentő irányítója tudja, hogy az autó mikor és hova indult el, s mikor érkezett meg a helyszínre. A bejövő hívásokat egyébként fél évig tároljuk, annak érdekében, hogy az esetleges problémákat megoldhassuk, folytatta Ambrus.

Arra is lehetőség van, hogy a beteg tanácsot kérjen. Ekkor is a 96/430-104-es telefonszámot kell hívni, majd konferencia beszélgetés keretében az ügyeletes orvos válaszol a kérdésekre. Ha például fáj a torka, akkor járóbeteg ellátásról beszélünk, és ekkor fáradjon be a kapuvári háziorvosi ügyeletre. Ezáltal nem foglalják le a kapacitásokat – emelte ki Ambrus Barnabás, hozzátéve azt is, természetesen, akinek akut problémája van hívja az ügyeleti telefonszámot, és a mentés irányító intézkedik a szakember helyszínre küldéséről.

Arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha az ügyeletes orvos a térség egyik végén van, amikor bejön egy hívás, akkor a betegnek meg kell-e várnia, amíg a szakember végez az esetével?, Ambrus Barnabás így válaszolt: - senki sem marad ellátatlanul!
Ebben az esetben, hiszen a győri mentő irányító látja, hol tartózkodik a mi ügyeleti orvosunk, dönthet arról, hogy mentőt küld.

A törvény azt írja elő, hogy negyvenezer lakos alatt egy fő orvost, egy asszisztenst, és egy gépjárművezetőt kell alkalmazni. Mi megfelelünk ennek a kritériumnak is. Ha ez nem így lenne, akkor nem kaptuk volna meg a működési engedélyüket az ÁNTSZ-től sem – húzta alá az Oxytrans Kft. ügyvezető igazgatója.