• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újranyit a fürdető

Lapszemle Forrás: Népszava

A fővárosi önkormányzat óriási mulasztását korrigálta a napokban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Újranyitották a főváros egyetlen, hajléktalanoknak szánt fertőtlenítőjét, amelyet pénzhiány miatt tavaly zártak be. A Gyáli úti intézmény jövője egyelőre öt hónapig biztosított, ugyanakkor az esetleges bezárás ismét járványügyi veszélyhelyzetet eredményezhet. A hajléktalanság problémája semmiféle alkotmánymódosítással nem fog megszűnni – vélekedett Vecsei Miklós – olvasható a nepszava.hu portálján.

Háromnegyed éves kényszerszünet után újra van anonim fürdetője a fővárosnak, miután a Magyar Máltai Szeretszolgálat megnyitotta a Gyáli úti hajléktalanellátót. A korábban az ÁNTSZ által működtetett fertőtlenítőben fej-, ruha- és lapostetűszűrést végeznek, valamint tiszta ruhát kaphatnak a fedél nélküliek. 2012 szeptemberéig az utcán élő hajléktalanok több mint fele rendszeresen igénybe vette a fürdető szolgáltatásait, vagyis az intézmény újraindításával a fővárosi hajléktalan-ellátás egy súlyos hiányosságát pótolták. A máltaiak az erőforrás tárcával kötöttek szerződést; a megállapodásban rögzített néhány millió forint öthónapos működést tesz lehetővé. Ám a szeretetszolgálat reméli, a téli krízisidőszak kezdetéig sikerül támogatókat találniuk, hogy folytathassák az üzemeltetést, illetve hogy a fertőtlenítőben általános orvosi, bőrgyógyászati és pszichiátriai kezelést is biztosíthassanak.

Ma a fővárosban nagyjából kétszáz olyan hajléktalan van, akik hosszú évek, akár évtizedek óta élnek az utcán, alkohol- és drogproblémákkal küzdenek, és orvosi, esetleg pszichiátriai segítségre szorulnak. Rajtuk semmilyen tiltó szabály nem fog segíteni – nyilatkozta Vecsei Miklós, a szeretetszolgálat alelnöke, miután tájékoztatóján kijelentette: kudarcnak tartja az alkotmány negyedik módosítását, amely újra lehetőséget ad a közterületen való életvitelszerű tartózkodás szankcionálására.

Attól, hogy egyes helyeken felállítják, és arrébb tolják őket, a hajléktalanság még nem fog megszűnni - mondta az alelnök azzal kapcsolatban, hogy az új szabálysértési törvény lehetővé tenné az önkormányzatoknak, hogy bizonyos közterületekről kitiltsák a fedél nélkülieket. A szankcionálás helyett meg kellett volna nézni, hogy a főváros tízezer hajléktalanja közül pontosan kikkel van probléma, és hogyan lehet rajtuk segíteni külön-külön – húzta alá Vecsei, aki elmondta azt is, a Máltai Szeretetszolgálat legnagyobb társa a társadalom maga. Nem az ellátó intézmények rehabilitálnak, a társadalom rehabilitál. Így ha a politika olyan erőfeszítéseket tesz, hogy a társadalmi együttérzést, szolidaritást kivonja a társdalomból, akkor mi meghaltunk - tette hozzá Vecsei.

A Gyáli úti fertőtlenítő hiányát Szabó Máté ombudsman is kifogásolta, aki jelentésében arra hívta fel a figyelmet: a teljes lakosságot is érinti Budapest egyetlen hajléktalanokat érintő fürdetőjének bezárása. Ez ugyanis a társadalom egészét fenyegető közegészségügyi veszélyhelyzet kialakulását eredményezheti, miután "a kezeletlen betegek növelhetik a fertőzések terjedésének valószínűségét – emelte ki az ombudsman.