• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Uniós pénzből küzdenek a kórházak a kórházi fertőzések ellen

Lapszemle 2020.05.05 Forrás: atlatszo.hu
Uniós pénzből küzdenek a kórházak a kórházi fertőzések ellen

Több intézmény már sikeresen pályázott a kiírásra, és meg is valósított különböző fejlesztéseket az EU-s támogatásból.

Vélhetően a koronavírus-járvány miatt március közepén a kormány megemelte egy tavalyi EU-s projekt keretösszegét, és a jelentkezési határidőt is kitolta 2020. június elejéig. A bő 4 milliárd forintos keretösszegből a kórházak fertőtlenítő eszközöket és fertőtlenítőszereket vásárolhatnak. Több helyen már lezajlott a fejlesztés, de néhány intézményben még csak most indították el a közbeszerzést - írta a blog.átlátszó.hu.

Tavaly májusban jelent meg egy uniós pályázat a fekvőbeteg ellátást nyújtó intézmények részére a higiéniás kockázatok csökkentése érdekében. Ahogy arról akkor a Portfolio.hu beszámolt, az “Infekciókontroll tevékenységek gyakorlati megvalósítása a fekvőbeteg ellátást nyújtó intézményekben” című, EFOP-1.8.21-18 kódszámú pályázat célja a kórházi fertőzések visszaszorítása. A teljes keretösszeg 2,2 milliárd forint volt (amit novemberben 3 milliárdra emeltek), egy intézmény maximum 60 millió forint támogatást kaphatott, és ennek megfelelően 30-40 nyertes projektet vártak.

A novemberben 3 milliárd forintra növelt keretösszeget most felemelték 4,25 milliárdra, a várható nyertes pályázatok számát 30-40-ről 80-100-ra, és a pályázatok beadási határidejét 2019. augusztus 26-ról 2020. június 1-re módosították.

Több intézmény már sikeresen pályázott a kiírásra, és meg is valósított különböző fejlesztéseket az EU-s támogatásból. A csornai Margit Kórház és az ózdi Almási Balogh Pál Kórház például 59 millió forintot kapott különböző eszközökre, a Komlói Egészségcentrum 43 milliót, a Szegedi Tudományegyetem pedig 59,9 milliót forintot, amelyből épp a napokban bemutatott szenzoros kézfertőtlenítő adagoló berendezésekkel és levegőfertőtlenítő készülékekkel szerelték fel az SZTE klinikáit. A tatabányai Szent Borbála Kórház, ahol az országos tisztifőorvos néhány napja zárlatot rendelt el, még januárban tette közzé, hogy 59,7 millió forintot nyert el ezen a pályázaton.

A Dél-pesti Centrumkórházhoz tartozó Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet szintén a kórházi fertőzések csökkentése érdekében meghirdetett EFOP-projekt keretében elnyert támogatásból írt ki közbeszerzést 2020. április 27-én közel 1 hónapos, május 22-én záruló ajánlattételi határidővel.

Az uniós pénzből most beszerzett fertőtlenítő szerek és berendezések a koronavírus ellen is hasznosak lehetnek. Erről beszélt Fráterné Dr. Nagy Kamilla, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Korházhigiénés Osztály higiénikus főorvosa is, aki a SZTE honlapján közzétett beszámoló szerint a kézfertőtlenítő berendezésekkel kapcsolatban kiemelte, hogy ennek a technológiai fejlesztésnek az előkészítése még a koronavírus járvány megjelenése előtt kezdődött, de a jelenlegi járványhelyzetben nagyobb jelentőséggel bír.

 

Legolvasottabb cikkeink